Decathlon a deschis un nou depozit omnicanal în Northampton (Marea Britanie)

Decathlon a deschis un nou depozit omnicanal în Northampton (Marea Britanie)

Decathlon pregătește 3.000 de comenzi online și distribuie 55.000 de produse în magazinele sale din Marea Britanie

Decathlon logo

Decathlon a ales din nou rafturile Mecalux pentru picking pentru a-și gestiona logistica omnicanal. După ce și-a echipat depozitele din Franța, Germania, Italia și Polonia, este rândul lui Northampton (Marea Britanie). Cu 35.000 de SKU-uri, depozitul pregătește și expediază 3.000 de comenzi pe zi pentru utilizatorii online și aproximativ 55.000 de articole pentru toate magazinele fizice Decathlon din Marea Britanie.

Depozit omnicanal în Marea Britanie

Fondată în 1976 în Franța și prezentă în peste 35 de țări la nivel global, compania Decathlon vinde mărfuri pentru pasionații de sport. Are peste 1.350 de puncte de vânzare unde comercializează produse pentru practicarea oricărui sport: înot, fotbal, tenis sau ciclism, printre altele. Compania și-a deschis primul depozit în Marea Britanie la sfârșitul anului 2013.

Livrarea produselor către clienți este punctul central al logisticii la Decathlon. De la cele mai cunoscute mărci de pe piață până la cele peste douăzeci de mărci interne (numite Pasión), logistica este o activitate principală în acest proces.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Decathlon este să răspundă cât mai repede posibil cererii crescânde a clienților. În ultimii ani, a implementat un model de afaceri omnicanal pentru a atinge acest obiectiv. Cu alte cuvinte, se angajează să ofere consumatorilor o experiență completă de cumpărături.

Din punct de vedere logistic, cuvântul omnicanal implică a avea grijă în același timp de comenzile online, de punctele de vânzare fizice și de alte canale potențiale. Pentru a face față acestui volum de muncă, este esențial să aibă o capacitate optimă de stocare și, bineînțeles, operațiuni rapide și flexibile.

Decathlon s-a bazat de multe ori pe soluțiile Mecalux. Unele dintre depozitele sale din Franța, Germania, Italia sau Polonia au rafturi metalice Mecalux pentru picking deoarece oferă acces direct la bunuri mai mici, ceea ce este crucial pentru pregătirea a numeroase comenzi zilnice.

Decathlon a optat încă o dată pentru colaborarea cu Mecalux pentru noul său centru logistic din Northampton (Marea Britanie). „Am mai lucrat cu acești tipi, așa că știam că Mecalux va veni cu soluția potrivită pentru a ne satisface nevoile”, explică Zsolt Kabai, manager de proiect la Decathlon UK.

În acest oraș britanic, Decathlon s-a mutat într-un nou centru logistic pentru a face față creșterii vânzărilor în magazine la nivel național, precum și a vânzărilor online: „Prezența noastră pe piață s-a extins în ultima vreme, așa că trebuia să ne extindem și să ne îmbunătățim logistica”, spune Kabai.

Locația depozitului este imbatabilă, cu legături excelente de transport: la doar 110 km de Londra, la o oră cu mașina de Aeroportul Birmingham și conexiuni bune către Bristol, Manchester, Nottingham, Sheffield și Leeds.

Caracteristicile depozitului

Cu acest depozit, Decathlon nu a câștigat doar din punct de vedere al spațiului (32.425 m²), dar și în eficiență. Și pe lângă aceasta se află și munca bine organizată, care este esențială pentru aranjarea celor peste 35.000 de SKU-uri diferite gestionate în aceste facilități.

„În medie, primim 250 de paleți pe zi cu produse din depozitele centrale ale Decathlon din Franța și Spania”, comentează Kabai. În plus, managerul adaugă că „singurii paleți care nu provin de la acele locații sunt cei cu biciclete și unele produse specifice, care provin direct din fabricile de producție”.

Imediat după aceea, operatorii sunt responsabili pentru verificarea încărcăturilor și depozitarea acestora în locațiile corespunzătoare, în funcție de dimensiunile și nivelul de cerere.

Picking-ul este operațiunea de bază. Prin urmare, atât operațiunile, cât și distribuția de mărfuri sunt concepute pentru a „facilita și accelera procesarea a până la 3.000 de comenzi pe zi, care sunt trimise clienților care fac cumpărături online din Marea Britanie și Irlanda”, spune Kabai. Întrucât implică operațiuni într-un depozit omnicanal, utilizatorii nu numai că cumpără prin intermediul site-ului web, ci „în fiecare zi, expediem, de asemenea, între 50.000 și 60.000 de articole între toate magazinele pe care le deține Decathlon în Marea Britanie”.

Depozitul cuprinde un mezanin cu trei etaje (8.800 m²/nivel) unde Mecalux a instalat 1.939 de unități de rafturi fiecare de 2,5 m înălțime. Această soluție este concepută pentru a stoca mai multe SKU-uri cu rotații variate și dimensiuni mici (pantofi, căști de înot, îmbrăcăminte etc.). Aceste rafturi cu acces direct facilitează manipularea produsului. Pe scurt, acest lucru accelerează munca de depozitare.

Calitatea și distribuția superioară a raftului au însemnat o creștere serioasă a productivității sarcinilor noastre de alegere. Acum, putem satisface mai rapid cumpărătorii online și toate magazinele Decathlon din Marea Britanie.

Zsolt KabaiManager de proiect, Decathlon UK

Pregătiți pentru provocarea omnicanal

Decathlon a deschis un depozit în Northampton, amenajat pentru a face față provocării omnicanal. Compania își concentrează operațiunile pe pregătirea multor comenzi (fiecare cu doar câteva rânduri), cu un singur obiectiv: garantarea livrărilor în cel mai scurt timp posibil.

Rafturile pentru picking instalate de Mecalux au îmbunătățit considerabil ridicarea comenzilor și au oferit un serviciu mai eficient. Accesul direct ajută compania să proceseze produsele în interiorul cutiilor și asigură picking rapid.

Avantaje pentru Decathlon

  • Capacitate de depozitare: rafturile pentru picking optimizează suprafața disponibilă pentru a găzdui mai multe produse de diferite rotații și dimensiuni.
  • Logistica omnicanal: Depozitul Decathlon este proiectat pentru a stimula realizarea zilnică a 3.000 de comenzi online și pentru a furniza magazinelor de vânzare cu amănuntul ale companiei din Marea Britanie 55.000 de produse.
  • Creștere în Marea Britanie: Decathlon s-a mutat într-un nou depozit mai mare din Northampton, ilustrând impulsul puternic și în creștere al companiei în țară.

Produsele utilizate în acest proiect

Întrebați un expert