Pallet Shuttle

Pallet Shuttle

Sistem compact semi-automat care folosește un cărucior electric pentru a încărca și descărca rapid și precis paleții în interiorul raftului.

Prezentare

Sistem compact de depozitare în care un cărucior cu motor electric se deplasează pe șine în interiorul canalelor de depozitare, înlocuind stivuitoarele, reducând considerabil timpii de manevră și permițând gruparea referințelor pe canale în loc de benzi complete.

Pallet Shuttle urmează comenzile efectuate de un operator de pe o tabletă cu conexiune Wi-Fi, depunând încărcătura în prima locație liberă din canal și compactând pe cât posibil paleții. Prin împiedicarea pătrunderii stivuitorului pe căile de acces se câștigă o capacitate de depozitare profundă, se reduce practic la zero riscul de accidente sau de deteriorare a rafturilor, iar operațiunile din depozit sunt eficientizate și modernizate.

Soluție ideală pentru companiile cu un volum mare de paleți per SKU și volum mare de încărcare și descărcare.

Caracteristici

 • O mai mare diversificare: fiecare canal poate depozita un SKU diferit.
 • Productivitate ridicată: creșterea fluxului de intrări și ieșiri de mărfuri.
 • Capacitate mai mare: până la 40 m adâncime de depozitare.
 • Rentabilitate ridicată datorită reducerii costurilor de exploatare.
 • Reducerea incidentelor și a costurilor de întreținere.
 • Numeroase funcții avansate sunt ușor de controlat de pe tabletă.

Avantaje

Tehnologie aplicată la viteza maximă de operare

Economie de spațiu

 • Număr mai mare de paleți în adâncime: canalele de depozitare pot depăși 40 m. În înălțime, limita este stabilită de mijloacele de manipulare utilizate.
 • Sistemul funcționează cu spații minime între niveluri, permițând depozitarea de înaltă densitate.
 • Cărucioarele localizează în mod inteligent încărcătura cu ajutorul unor senzori de detectare, eliminând spațiile goale de pe căile de depozitare. Astfel, capacitatea efectivă a depozitului (care ține cont de fluxul de mărfuri de intrare și de ieșire) corespunde capacității sale fizice.

Economie de timp

 • Timp redus de încărcare și descărcare, prin eliminarea deplasării operatorului în interiorul căilor.
 • Viteza de deplasare a căruciorului de 90 m/min în gol sau 45 m/min încărcat.
 • Ciclu de ridicare a încărcăturii de numai 2 secunde.
 • Cu o singură comandă, căruciorul poate umple sau goli o cale întreagă în serie

Productivitate crescută

 • Flux crescut de intrări și ieșiri al mărfurilor în depozit.
 • Permite gruparea de SKU pe canale, în locul benzilor complete ca în sistemele compacte convenționale, permițând astfel o mai mare diversificare.
 • Optimizarea deplasărilor operatorilor. Sistem produs către om: este sarcina care se deplasează către operator.
 • În timp ce Palet Shuttle execută o comandă, operatorul pleacă în căutarea unui alt palet, realizând o mișcare continuă.
 • În funcție de temperatură și condițiile de încărcare, căruciorul poate avea o autonomie de până la 10 ore de capacitate maximă.
 • Bateriile cu litiu sunt ușor accesibile și includ conexiuni rapide care elimină nevoia de cabluri, astfel încât pot fi schimbate rapid fără a întrerupe ciclul de lucru.
 • Eliminarea erorilor.
 • Ușurință în utilizarea și întreținerea sistemului.
 • O singură tabletă permite să se controleze până la 18 cărucioare.
 • Funcția de inventariere: căruciorul numără paleții depozitați în canal.

Economii în costuri

Caracteristicile de mai sus, împreună cu un consum mai mic de energie, au ca rezultat o scădere a costurilor pe termen scurt, poziționând Pallet Shuttle ca sistemul compact cu unul dintre cele mai ridicate randamente.

Versatilitate

 • Căruciorul încorporează senzori care îi permit să detecteze și să manipuleze diferite tipuri de paleți.
 • Modelele Pallet Shuttle 1012 și 1212 permit lucrul cu paleți de diferite lățimi și dimensiuni. Modelul 1012 vă permite să manipulați europaleți cu lățime de 800 sau 1.000 mm. Modelul 1212 permite manipularea europaleților de 800, 1.000 sau 1.200 mm.
 • Toate cărucioarele pot funcționa în mod LIFO sau FIFO. Operatorul selectează de pe tabletă în ce mod dorește să lucreze.
 • Platforma căruciorului este proiectată pentru a găzdui paleți cu o săgeată sau deformare maximă de până la 25 mm.
 • Pentru manipularea căruciorului se poate folosi orice tip de stivuitor.
 • Suportă până la 1.500 kg pe palet.
 • Posibilitatea instalării pe tabletă a sistemului de management al depozitului Easy WMS de la Mecalux.
 • Este un sistem scalabil. În timp, numărul de cărucioare poate fi crescut cu ușurință atunci când este nevoie de o productivitate sporită.

Securitate

 • Datorită sistemului constructiv al structurii, și întrucât stivuitoarele nu trebuie să intre pe culoare, riscul de accidente este practic inexistent iar structura metalică nu este deteriorată, reducând întreținerea la minim.
 • Încorporează o funcție de management al utilizatorilor, care împiedică utilizarea cărucioarelor de către personalul neautorizat
 • Atât structura cât și cărucioarele încorporează diferite elemente de securitate specifice pentru buna funcționare a sistemului Pallet Shuttle: opritoare de capăt de șină, dispozitive de centrare pentru paleți, senzori de poziție, sistem de blocare, etc.

Garanție Mecalux

Mecalux proiectează și produce toate componentele sistemului de depozitare compact Pallet Shuttle, atât structura specifică pentru optimizarea deplasării cărucioarelor, cât și cărucioarele în sine.

Acest fapt garantează funcționarea perfectă și potrivirea diferitelor elemente ale sistemului, precum și calitatea acestora și conformitatea cu standardele internaționale de securitate în vigoare în fiecare țară.

Datorită resurselor investite în I+D+i, sistemul Pallet Shuttle de la Mecalux încorporează ultimele inovații tehnologice, oferind performanța maximă la un preț foarte competitiv. Încorporează elemente inovatoare precum telecomanda prin tabletă, cameră de poziție și scaner de securitate. În plus, este unul dintre cele mai rapide sisteme de pe piață și poate fi adaptat la particularitățile fiecărui depozit, ceea ce sporește și mai mult eficiența acestuia.

Mecalux oferă o garanție de 5 ani pentru structura Pallet Shuttle, un an pentru funcționarea căruciorului și șase luni pentru funcționarea bateriilor.

Ce este?

Mijloace de transport rapid, dus-întors și cu frecvență la intervale regulate

Conform definiției dicționarului, o navetă (shuttle) este un mijloc de transport rapid, dus-întors și cu frecvență la intervale regulate, între două orașe. Pallet Shuttle de la Mecalux răspunde exact acestei definiții, cu excepția faptului că traseul ar fi între capătul raftului și primul spațiu disponibil din canalul de depozitare (sau invers, dacă este comandă de descărcare).

La un moment dat, evoluția sistemelor compacte de depozitare a ridicat o întrebare: de ce să nu o faci cu un cărucior electric, în locul unui stivuitor, care intră pe căile de depozitare pentru a manevra paleții, mărind viteza de încărcare și descărcare și optimizând capacitatea efectivă a depozitului?

Răspunsul inteligent a fost Pallet Shuttle: structura de rafturi este adaptată astfel încât un cărucior cu motor electric să se poată deplasa pe șine în interiorul căilor de depozitare, urmând comenzile date de un operator de la o tabletă cu conexiune wi-fi.

Astfel, stivuitorul lasă încărcătura pe șine și Palet Shuttle o deplasează pe șine, în mod autonom, depunând-o în locația destinată încărcăturii și compactând astfel paleții la maxim. Prin evitarea intrării stivuitorului pe căile de acces se reduc timpii de manipulare, se câștigă capacitate de depozitare în adâncime, se reduce practic la zero riscul de accidente sau de deteriorare a rafturilor metalice, se optimizează deplasarea operatorilor și se modernizează operațiunile din depozit.

Sistemul Pallet Shuttle oferă așadar o soluție de depozitare compactă care scade costurile de operare și crește performanța lanțului logistic. O evoluție inteligentă.

Exemplu de depozit compact cu Pallet Shuttle

Funcționare

Depozit semi-automat compact cu Pallet Shuttle

În instalațiile semiautomate este necesară intervenția operatorilor pentru manevrarea stivuitoarelor care transportă paleții și pentru activarea funcționării căruciorului motorizat. Deplasarea cărucioarelor în interiorul rafturilor se face automat.

Componente

Pe lângă tableta de control prin wi-fi care comunică comenzile către cărucior, sistemul este format din căruciorul satelit propriu-zis și structura care îl susține. Le vedem în detaliu:

Montanți

Profile metalice verticale portante care permit adaptarea la cele mai variate sarcini.

Traverse

Sunt elementele orizontale care susțin sarcina și dau stabilitate structurii.

Șine

Acestea sunt profile pe care se deplasează Palet Shuttle de-a lungul canalului. Designul lor facilitează intrarea și centrarea căruciorului.

Suport exterior șină

Responsabil pentru susținerea și fixarea șinelor pe montantul exterior al cadrului de intrare/ieșire la fiecare dintre nivelurile de sarcină.

Suport interior șină

Fixează șinele de traverse în toate aliniamentele, exceptând intrarea și ieșirea din canal.

Opritori de capăt de șină

Realizate din tablă îndoită în formă de „L” de 8 mm grosime, sunt folosiți ca elemente de detectare pentru frânarea și oprirea căruciorului în condiții normale de lucru.

Dispozitive de centrare a paleților

Sunt amplasate la intrarea/ieșirea canalelor de depozitare și favorizează poziționarea și centrarea unității de încărcare în canal.

Role

Datorită acestora, căruciorul poate aluneca fără probleme în interiorul șinei și, în acest fel, poate muta marfa.

Rolă de direcție

Acest tip de role este folosit pentru a ghida căruciorul în direcția longitudinală.

Bare de protecție pentru cărucior

Ele previn posibilele șocuri sau incidente datorate utilizării incorecte.

Antenă

Primește comenzile transmise de la tableta de control prin wi-fi.

Bara de protecție de siguranță

Previne posibilele prinderi sau striviri.

Scanner de securitate (opțional)

Controlează accesul la șine în timp ce căruciorul este în funcțiune.

Platforma de ridicare

Facilitează transportul paleților prin ridicarea sistemului.

Compartiment pentru baterie

Este locul unde se află bateriile care permit deplasarea căruciorului.

Indicator de defecțiune

Avertizează în cazul unei probleme legate de cărucior.

Indicator de stare a bateriilor

Comunică starea bateriilor pentru a ști când este necesară reîncărcarea acestora.

Selector pornit/oprit

Indicator de pornire sau oprire a căruciorului.

Buton de urgență

Asigură oprirea Pallet Shuttle înainte de orice activitate aferentă întreținerii preventive.

Senzor de capăt de culoar

Detectează poziția Pallet Shuttle la capetele benzii.

Cameră de poziție (opțional)

Facilitează manevra de încorporare și centrare a Pallet Shuttle în canal, fiind foarte utilă în instalațiile cu înălțime mare.

Detector de paleți

Detectează poziția paletului încărcat și depozitat.

Sistem de blocare

Dispozitiv de securitate situat în partea de jos a căruciorului care este activat de la tabletă. Mărește contactul Pallet Shuttle cu lamele stivuitorului.

Operațional

Tipuri de operațiuni Palet Shuttle

Sistemul semi-automat permite două tipuri de operații:

Funcții

Cele mai remarcabile funcții

Cele mai remarcabile funcții

Operatorul stivuitorului comunică comenzile de depozitare și extragere căruciorului folosind o tabletă cu conexiune wi-fi. Operarea este foarte simplă și intuitivă și nu necesită pregătire specială. Cele mai remarcabile funcții sunt următoarele:

Aplicații

Automatizarea la îndemâna tuturor

În general, sistemul Pallet Shuttle mărește semnificativ productivitatea depozitului atunci când se lucrează cu intrări și ieșiri de marfă organizate pe mulți paleți pentru fiecare SKU.

Astfel, este un sistem ideal pentru:

Companii cu puține SKU-uri și volum mare de paleți.

Firme cu o activitate mare de încărcare și descărcare.

Camere frigorifice: este ideal pentru depozitele cu temperaturi joase, deoarece volumul camerei este folosit la maxim și timpii de manevră sunt reduși. Sistemul este și mai eficient atunci când sunt instalate sisteme automate cu stivuitoare sau navete.

Depozit-tampon de stocare temporară sau pregătire comenzi.

Depozite de produse de sezon sau cu intrări și ieșiri sezoniere, care se acumulează o vreme și când vine momentul trebuie să iasă pe piață în masă, precum înghețata sau jucăriile.

Depozitele care folosesc deja un sistem de compactare și care au nevoie și de acces la un număr mai mare de SKU-uri, depozitarea mai multor paleți în adâncime sau creșterea numărului de mișcări de intrare/ieșire și productivitate.

Descărcări

Catalog - 4 - Pallet-shuttle - en_UN

Catalog

Descarcă

Consultați un expert