O instalație mare de picking pentru a gestiona vânzările online a 10.000 de perechi de pantofi pe zi

O instalație mare de picking pentru a gestiona vânzările online a 10.000 de perechi de pantofi pe zi

Spartoo își accelerează operațiunile de comerț electronic cu o instalație la mezanin

Spartoo

Spartoo, lider european în vânzarea de încălțăminte online, a construit un nou depozit de 23.000 m² în Saint-Quentin-Fallavier (lângă Lyon) capabil să depoziteze 2.200.000 de perechi de pantofi, să eficientizeze toate procesele legate de pregătirea comenzilor și să expedieze peste trei milioane de perechi de pantofi pe an.

Despre Spartoo

Spartoo a fost înființată în 2006, când trei prieteni din orașul francez Grenoble și-au deschis propriul site web pentru vânzarea de pantofi online. Ceea ce a început ca o aventură între prieteni, după un deceniu de muncă și dăruire a devenit una dintre cele mai importante platforme europene de comerț electronic în vânzările de pantofi.

În prezent, Spartoo facturează 140 de milioane de euro anual și se diferențiază prin oferirea clienților săi a unei selecții de peste 1.500 de mărci comerciale care reprezintă 100.000 de SKU-uri diferite.

În ultimii ani, Compania și-a diversificat activitatea prin încorporarea accesoriilor de modă și a îmbrăcămintei în selecția de produse. Compania este prezentă în peste 20 de țări, printre care Franța, Germania, Anglia, Italia și Spania.

Soluția: la prima vedere

Spartoo, care are în stoc peste un milion de perechi de pantofi repartizate pe mai multe SKU-uri, dar cu câteva perechi fiecare, avea nevoie de un depozit care să ofere o capacitate mare de depozitare, acces direct la orice produs și un sistem agil de pregătire a comenzilor. În plus, depozitul trebuie să fie pregătit pentru creșterea în viitor a companiei.

În conformitate cu aceste premise, cei 23.000 m² de suprafață au fost împărțiți în două spații conectate printr-un circuit mare închis cu bandă transportoare.

Principala diferență dintre instalații este că a doua are un mezanin cu rafturi pentru picking. Este împărțit pe trei niveluri deasupra parterului, multiplicând de patru ori suprafața utilă de depozitare. Pe de altă parte, incinta 1 funcționează doar la nivelul parterului.

Conveior cu banda nu numai că unește ambele zone, dar servește și la eficientizarea proceselor legate de pregătirea și sortarea comenzilor.

Circuitul străbate cele două incinte, leagă cele patru niveluri ale mezaninului, traversează stațiile de pregătire ale incintei 2 și se termină în zona de consolidare a comenzilor, sortare și expediere.

Incinta 1

În prezent, această zonă ocupă mai mult de jumătate din depozitul Spartoo și conține o capacitate de depozitare pentru peste 145.000 de cutii pentru încălțăminte, îmbrăcăminte împăturită, genți și accesorii. Un mezanin în curs de instalare va depozita 1.200.000 de articole (textile și încălțăminte).

Pantofii sunt depozitați în compartimente cu trei niveluri, fiecare cu lungimea de 2,5 m. Între timp, textilele și accesoriile sunt depozitate în compartimente cu patru și șapte niveluri.

Fiecare nivel al compartimentelor menționate anterior are 1,25 m lungime și poate rezista la maximum 65 kg fiecare.

Circuitul transportor traversează rafturile pentru a ajunge la capătul opus, unde trece de-a lungul peretelui depozitului până se conectează cu incinta 2. Au înființat cinci stații, pe toată traiectoria, astfel încât operatorii să efectueze pregătirea comenzilor.

Incinta 2

Această zonă, puțin mai mică decât cea anterioară, are spectaculosul mezanin cu înălțime de trei niveluri, plus parter. Astfel, suprafața utilă de lucru s-a mărit de patru ori.

În acest fel, înălțimea a fost folosită la maximum pentru a maximiza spațiul disponibil și pentru a obține o capacitate de depozitare mai mare.

{0Fiecare etaj este echipat cu rafturi de dimensiuni și distribuții diferite pentru a se potrivi cu varietatea de produse depozitate, pentru a obține o capacitate de peste 800.000 de perechi de pantofi.

Circuitul transportor trece prin zona centrală a fiecărui etaj, cu rafturi montate pe ambele părți. Distribuția mărfurilor între etaje se realizează prin intermediul lifturilor verticale de la capetele circuitului.

Există scări între etaje, permițând accesul și evacuarea rapidă pentru operatori în eventualele situații de urgență.

Pregătirea comenzilor: proces și caracteristici

După o analiză aprofundată atât a nevoilor companiei, cât și a caracteristicilor fizice ale depozitului, a fost aleasă o metodă de picking pe zone, bazată pe criteriul de la persoană la produs. A fost selectată deoarece operatorul se deplasează la locațiile în care sunt stocate articolele necesare pentru a completa comenzile.

Depozitul Spartoo este format din mai multe zone sau stații unde unul sau mai mulți operatori efectuează picking pe mesele de pregătire a comenzilor cu role. Operatorii urmează sistemul de grupare a comenzilor, care permite un număr optim de călătorii, deoarece cu o singură traiectorie pot pregăti toate articolele din mai multe comenzi. În același timp, marja de eroare este redusă. Comenzile sunt consolidate și sortate înainte de a fi trimise și odată ce întregul proces de picking a fost deja efectuat.

După finalizarea comenzii atribuite unei anumite zone, operatorul plasează cutia pe transportorul din circuitul principal pentru a o trimite către următoarea stație de picking sau, dacă comanda este deja finalizată, către zona de sortare.

Reaprovizionare

Spartoo are o politică conform căreia toate comenzile plasate înainte de ora 15 pleacă în acea zi. Prin urmare, ei profită de orele din afara perioadei de vârf pentru a reaproviziona dimineața, când este un volum mai mic de pregătire a comenzilor.

Zona de sortare, consolidare și expediere

Compania are o suprafață imensă adiacentă incintei 2, unde se efectuează consolidarea, sortarea și expedierea mărfii. Operatorii au cutii de ambalare de diferite dimensiuni, mese de pregătire, computere și imprimante pentru a finaliza procesul.

Cutiile cu comenzi grupate ajung la stațiile de consolidare prin intermediul circuitului transportor cu bandă. Operatorii separă articolele și le introduc în cutia folosită pentru expediere. Când comanda este finalizată, aceasta este ambalată și sunt create atât lista de ambalare, cât și etichetele de expediere. Aceasta este apoi mutată în zona de pre-încărcare, unde este sortată după rutele de livrare.

Instalație de protecție împotriva incendiilor

Există detectoare de fum și dispozitive de control care acționează direct deasupra zonei afectate dacă este necesar. Aspersoarele de incendiu automate sunt distribuite strategic în interiorul rafturilor în funcție de sarcina de incendiu, adică în funcție de riscul de incendiu reprezentat de diferitele zone ale instalației.

In plus, rafturile sunt prevăzute cu plasă metalică pentru trecerea apei, în timp ce unele zone au pardoseală metalică perforată pentru a servi ca sistem de evacuare a fumului.

Avantaje pentru Spartoo

  • Utilizarea suprafeței: a crescut capacitatea de depozitare și a multiplicat spațiul de pardoseală prin construirea a trei etaje supraînălțate.
  • Depozit integrat: fiecare dintre părțile care alcătuiesc depozitul sunt legate între ele.
  • Comenzi rapide: sistemul de depozitare instalat este foarte flexibil și oferă operatorului acces direct la orice produs.
  • Picking eficient: operatorii pot pregăti comenzi pe zone, datorită unui circuit de transport automat care conectează toate stațiile de picking
Depozitul Spartoo din Franța - Incinta 1
Nr. de articole: Peste 1.200.000

Întrebați un expert