Mecalux construiește unul dintre cele mai mari depozite autoportante automate din Europa

Mecalux construiește unul dintre cele mai mari depozite autoportante automate din Europa

Un etalon global în depozitele automate autoportante

Hayat Kimya

Hayat Kimya este un producător de frunte pe piața eurasiatică a bunurilor de larg consum, în special în sectorul produselor de igienă și curățare. Fondată în 1937, cu sediul în Turcia, compania are în prezent 5.200 de angajați și exportă în 101 țări. Cu prognoză de creștere pentru următorii ani, s-a luat decizia de a investi în construcția unuia dintre cele mai mari depozite autoportante din Europa, cu o capacitate de 161.000 de paleți.

  • Specificații tehnice
  • Descărcați PDF

Nevoile Clientului

La sediul de producție al Hayat Kimya din Izmit, Turcia, poate fi găsită o mare instalație industrială, care acoperă o suprafață de 357.000 m², inclusiv un depozit și trei fabrici de producție: Una pentru detergenți, una pentru produse de igienă și una pentru hârtie absorbantă de unică folosință și role de hârtie igienică.

Având în vedere creșterea vastă a producției Hayat din ultimii ani, pentru a satisface cererea în creștere în cel mai scurt timp și cu cea mai mare eficiență, compania s-a confruntat cu necesitatea construirii unui nou centru logistic care să poată susține această creștere a producției și să poată accelera fluxul de mărfuri în și în afara depozitului.

Unul dintre obiectivele principale pe care compania și-a propus să-l atingă a fost eliminarea transportului între diferitele locații din cadrul instalației, asigurând astfel o mișcare lină și neîntreruptă între fabricile de producție și centrul logistic, ca să nu mai vorbim de economiile de timp și bani pe care i-ar aduce aceasta. În plus, un principiu de bază al planului lor a fost să se asigure că noul centru era suficient de mare pentru a elimina nevoia de depozite externe.

După ce și-a stabilit obiectivele principale, Hayat Kimya i-a încredințat lui Mecalux construirea unui depozit capabil să-și asume întreaga gestiune logistică și depozitare, aducându-l într-un singur sistem automatizat: Preluarea mărfurilor, depozitarea acestora, pregătirea comenzilor și expedierea trebuiau să alcătuiască un produs final integrat capabil să gestioneze volumele imense de producție.

Soluția propusă de Mecalux

Fără îndoială, dimensiunea mare a făcut din proiect o provocare pentru Mecalux. Primul pas a fost construirea unui depozit autoportant care poate satisface nevoile clientului, cu dimensiuni care le depășesc cu mult pe cele ale unui depozit convențional: 120 m lungime, 105 m lățime și 46 m înălțime. Pentru structură, dat fiind riscul seismic ridicat al zonei, au fost utilizate 10.000 de tone de oțel (inclusiv 2.000 de tone de armătură seismică suplimentară) și ancorare consolidată. Au rezultat 12.600 m² cu o capacitate de depozitare de 161.000 de paleți. Dacă acei paleți ar fi plasați în linie, aceștia ar acoperi o distanță de 193,2 km, ceea ce dă o idee despre capacitatea acestui depozit.

Următorul pas a fost planificarea atentă a amenajării noului centru logistic, unde s-a decis să se includă diferite niveluri și zone conectate prin echipamente de manipulare automată:

Siloz

Deservit de 15 macarale-stivuitor, care plasează mărfurile pe rafturi cu adâncime simplă și dublă, acoperind toată înălțimea celor 24 de niveluri ale depozitului. Macaralele-stivuitor au o capacitate totală de 480 de cicluri combinate.

Clădire operațională cu patru etaje:

  • Parter: Mărfurile sunt primite de la uzina de detergenți (la 2 km distanță), printr-un sistem automat de descărcare pentru camioane și 450 m de monoșine electrice, care se deplasează cu 100 m/minut și sunt folosite și pentru expedierea paleților. Zona de expediere de la parter are și 17 canale active cu o capacitate de 33 de paleți fiecare.
  • Primul etaj: Birouri.
  • Etajul doi: Dedicat operațiunilor de picking și împărțit în două zone: Una pentru picking manual cu rafturi convenționale pentru paleți, și alta pentru picking automat folosind canale active deservite de patru navete, pentru produse cu rotație mai mare. Mărfurile ajung în această zonă prin intermediul a patru lifturi, care le transportă de la etajul trei. Odată ce paletul este complet, acesta este balotat, etichetat și trimis, prin intermediul a două lifturi, în zona de expediere de la parter, care este deservită de șine electrice.
  • Etajul trei: Acesta este intrarea în siloz de la fabricile pentru produse de igienă și hârtie prin intermediul a 450 m de monoșine electrice.

Centrele de producție și silozul sunt interconectate prin patru tuneluri înălțate, dotate cu conveioare de acumulare și lifturi cu dublă capacitate de încărcare, astfel încât paleții pot fi aduși de la cele trei fabrici de producție la centrul logistic și poziționați la nivelul potrivit pentru intrarea în depozit.

În cele din urmă, pentru a permite întregului sistem să funcționeze ca un ceas, Mecalux a instalat cea mai avansată tehnologie de control și monitorizare și software-ul de gestionare a depozitelor Easy WMS, care controlează, coordonează și optimizează toate procesele logistice de la Hayat Kimya, permițând, de asemenea, un control excelent al stocurilor și un inventar în timp real.

Pentru a rezuma, în cuvintele lui Umit Ügur, directorul fabricii Hayat Kimya: „Cel mai important lucru în construcția unui depozit automatizat este să identifici și să precizezi corect de la început care sunt nevoile și așteptările. Toate procesele pot fi astfel proiectate în modul cel mai adecvat. Cu cât proiectarea inițială este mai precisă, cu atât se poate obține mai multă eficiență și profit din depozitul automatizat”.

Avantaje pentru Client

Construcția unui centru logistic adaptat cu atenție nevoilor acestora, utilizarea tehnologiei de ultimă oră în sistemele de depozitare, automatizarea tuturor proceselor și implementarea software-ului de management Easy WMS au permis Hayat Kimya să-și atingă obiectivele de creștere a productivității și îmbunătățire a serviciului clienți, cu cea mai mare eficiență și la cel mai mic cost posibil.

După cum comentează Tarik Demiryakan, șef logistică la Hayat Kimya: „La Hayat Kimya am investit masiv în acest depozit și suntem foarte încântați că realizăm o recuperare imediată a investiției noastre. Am economisit o mulțime de bani prin închiderea depozitelor externe și prin crearea unui centru centralizat care ne-a permis să eliminăm transportul între diferite locații. În prezent, mărfurile sunt mutate între fiecare proces fără manipulare umană”.

Iată câteva dintre avantajele experimentate imediat:

  • Reducerea timpului necesar pentru toate operațiunile de circulație a mărfurilor.
  • Creștere mare a numărului de mișcări de mărfuri în și în afara depozitului.
  • Funcționare neîntreruptă: Sistemul de intrare și expediere a camioanelor este în funcțiune 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, iar în perioadele de vârf, este capabil să manipuleze până la 400 de paleți de intrare/oră și 450 de paleți de ieșire/oră, cu o medie de 6.500 de paleți care intră și 7.000 de paleți care pleacă în fiecare zi.
  • Procese integrate de recepție, pregătire și expediere a mărfurilor datorită software-ului de management Easy WMS. Cu cuvintele lui Celalettin Dizman, director de dezvoltare a sistemelor și operațiunilor, „cu ajutorul echipei Mecalux, am implementat majoritatea proceselor noastre funcționale cu WMS. Avem un sistem grozav care este complet integrat, de la începutul producției până la încărcarea camionului”.
Centru logistic din Izmit, Turcia
Lungime: 120 m
Lățime: 105 m
Înălțime: 46 m
Nr. culoare: 15
Lățimea culoarului: 1.800 mm
Nr. macarale-stivuitor: 15 macarale-stivuitor cu leagăn dublu (45 m înălțime)
Nr. liftur: 12
Monoșină electrică: 1 km de șine
Conveioare: Circuit de 1 km
Navete: 4
Canale de picking active: 17
Software de management a depozitelor: Easy WMS
Nr. niveluri de încărcare: 24
Înălțimea nivelurilor de încărcare: 1.750 mm
Capacitate per spațiu de depozitare: 3 paleți pe spațiu x adâncime dublă
Sarcina unitară: Europaleți de 800 x 1.200 mm cu o greutate de 700 kg pentru detergenți și 450 kg pentru produse de igienă și de unică folosință
Capacitate totală: 161.000 de paleți

Întrebați un expert