Laboratorios Maverick își automatizează depozitul de produse Deliplus

Laboratorios Maverick își automatizează depozitul de produse Deliplus

Depozitul, amenajat lângă centrul de producție pe care compania îl are în Tarragona, este echipat cu tehnologie de ultimă oră și rulează Mecalux Easy WMS.

Laboratorios Maverick logo

Fiind complet automatizat în ceea ce privește operațiunile, depozitul autoportant de la Laboratorios Maverick a reușit să reducă la jumătate timpii de pregătire a comenzilor și de livrare, optimizând volumul de încărcare al fiecărui camion. Depozitul, amenajat lângă centrul de producție pe care compania îl are în Tarragona, este echipat cu tehnologie de ultimă oră și rulează Mecalux Easy WMS.

 • Videoclipuri
 • Poze
 • Specificații tehnice
 • Descărcați PDF

Laboratorios Maverick (Grupul Ubesol)

Laboratorios Maverick, fondat în 1991, este specializat în dezvoltarea și fabricarea de produse de igienă și îngrijire personală.

Din 1995, a lucrat ca furnizor exclusiv Mercadona și produce o mare varietate de produse ecologice, responsabile din punct de vedere social, inclusiv: geluri de baie, deodorante, săpunuri de mână, produse pentru îndepărtarea părului și bărbierit, igiena intimă, alte produse de igienă și îngrijire a părului, precum și produse de îngrijire a bebelușilor. Compania are două centre mari de producție, unul în San Fernando de Henares (Madrid) și altul în Ulldecona (Tarragona).

De la fuziunea Laboratorios Maverick din 2006 în Grupul Ubesol, volumul anual de vânzări s-a înmulțit la o rată constantă, depășind cifra de afaceri de 2.000 de milioane de euro. Creșterea continuă a forțat Grupul Ubesol să modernizeze uzina din Tarragona și depozitul Laboratorios Maverick, pentru a satisface cerințele consumatorilor și pentru a-și menține poziția pe o piață în continuă globalizare și mereu competitivă. În 2007, Ubesol Group a ales Mecalux pentru a construi un depozit automatizat autoportant cu șapte culoare, ceea ce înseamnă că grupul și-a dublat de patru ori capacitatea de depozitare Ubesol, situată în Atzeneta d'Abaida (Valencia).

Câțiva ani mai târziu, în 2014, a venit rândul Laboratorios Maverick, când și-a deschis depozitul logistic robotizat, unde și-a sporit avantajul competitiv și eficiența proceselor de producție.

Soluții combinate

Deși punctul culminant al unității Laboratorios Maverick este depozitul masiv automatizat autoportant, au fost instalate și alte soluții de depozitare care sunt esențiale, de asemenea, pentru ca întregul proces logistic să funcționeze fără probleme:

 1. Depozit automatizat autoportant pentru produsele finite.
 2. Rafturi pentru paleți pentru materii prime și produse foarte inflamabile.
 3. Rafturi gravitationale pentru paleți operate de o macara-stivuitor alocată comenzilor pregătite.
 4. Tampon de secvențiere pentru paleți care trebuie stivuiți din nou automat pentru a optimiza capacitatea volumetrică a vehiculelor de transport.

În tandem, au fost furnizate echipamente de manipulare (macarale-stivuitor, lifturi de paleți, vagoane de transfer etc.) și a fost lansat Easy WMS al Mecalux. „Centrul logistic este echipat cu un sistem informatic care funcționează 24 de ore pe zi, pe tot parcursul anului”, explică Hugo Marante, coordonatorul departamental de operațiuni al Laboratorios Maverick. „Transmisia datelor circulă printr-o rețea sofisticată de fibră optică de mare viteză și include infrastructuri care minimizează timpii de nefuncționare”, adaugă el.

Depozit automatizat autoportant

Produsul finit este depozitat aici. Fiind o construcție autoportantă, depozitul oferă o capacitate mare fără a pierde accesul sau viteza în timp ce mărfurile intră și ies. Compania a optat pentru un sistem de depozitare compact, deoarece clientul său Mercadona lucrează cu foarte puține SKU-uri, dar de obicei un număr mare din fiecare dintre aceste SKU-uri.

Mărfurile paletizate includ geluri, șampoane și creme, care sunt depozitate conform criteriilor de rotație ABC.

Depozitul ocupă o suprafață de 3.878 m² care se adaugă centrului de producție deja mare de 33.000 m² al Laboratorios Maverick. Este compus din rafturi care au o înălțime de 26,5 m, cu 14 niveluri diferite de încărcare pentru depozitare.

În interiorul depozitului, au fost activate trei culoare lungi de 70 m pentru ca o macara stivuitor MT3 cu două catarge să se deplaseze. Fiecare macara-stivuitor, capabilă să efectueze 24 de cicluri combinate simultane în fiecare oră, este completată de o navetă care transportă paleți până în poziția deschisă pe culoar, așa cum este indicat de software-ul de gestionare a depozitelor Easy WMS.

Potrivit lui Hugo Marante, „pentru optimizarea operațiunilor depozitelor automate, sistemele de management au fost integrate în toate procesele (producție, calitate, depozitare și expediere) într-o singură platformă”.

Rafturi pentru paleți: materii prime și produse inflamabile

Materia primă pentru realizarea produselor este depozitată lângă depozitul automatizat în unele rafturi pentru paleți, precum și ambalajele și materialele auxiliare.

O altă zonă de depozitare în interiorul fabricii de producție găzduiește paleți umpluți cu produse foarte inflamabile, precum aerosolii utilizați în deodorante și spray-uri pentru păr. Laboratorios Maverick respectă standardele specifice care certifică faptul că zona sa de lucru, precum și funcționarea echipamentelor de manipulare, au fost concepute, utilizate și întreținute cu respectarea tuturor criteriilor de siguranță referitoare la produsele inflamabile.

În total, au fost instalate 45 de blocuri de rafturi pentru paleți, având paisprezece niveluri de depozitare înalte de 8 m.

Tampon de secvențiere pentru stivuitorul încărcat cu paleți

Tamponul de secvențiere, conectat la depozitul automat, este stabilit între rafturile standard pentru paleți și unele rafturi pentru paleți activi alocate comenzilor finite. Acesta cuprinde un circuit de conveior și funcționează ca depozitare pentru paleți care trebuie stivuiți.

Tamponul de secvențiere primește și paleți de la CPS (Chemical Product Storage), astfel încât acești paleți pot fi stivuiți în timpul pregătirii comenzii.

Rafturi pentru paleți activi operate de o macara-stivuitor pentru comenzile finite

Aici, compania depozitează comenzile terminate în așteptare și gata să fie expediate. Cu trei niveluri de depozitare, rafturile pentru paleți activi pot absorbi până la 88 de paleți de intrare pe oră, care vin fie din tamponul de secvențiere (stivuitorul încărcat cu paleți din circuitul cu conveior), fie din depozitul automatizat.

Macaraua-stivuitor de înaltă performanță cu un singur catarg cu un transportor cu role la bord inserează paleți în canalele de paleți active (cu o înclinație de 4%), ceea ce facilitează deplasarea gravitațională a paleților din partea superioară în partea inferioară.

Rafturile active pentru paleți oferă rotații precise ale produselor datorită sistemului FIFO (primul palet introdus în canal este primul care trebuie extras).

Partea în care se fac intrările și ieșirile de paleți în rafturile de paleți active coincide cu zona de expediere. Cu această configurație, camioanele pot fi încărcate direct din rafturi fără a fi nevoie de manevre de pre-încărcare.

Easy WMS combină paleții care ies direct din depozitul automatizat cu paleții din tamponul de secvențiere pentru a completa comenzi și, prin aceasta, optimizează volumele camioanelor. Gruparea și ordonarea mărfurilor pentru expedieri în funcție de ruta lor, camion, client, comandă de livrare și alte variabile reduce timpii de expediere.

Prin acest nou depozit, ne-am automatizat sarcinile de depozitare și am redus timpul de care aveam nevoie în mod normal pentru pregătirea și distribuirea fiecărei comenzi, toate acestea se traduc printr-o logistică mai bună și mai eficientă pentru compania noastră.

Hugo MaranteCoordonator departamental de operațiuni la Laboratorios Maverick

Avantaje pentru Laboratorios Maverick

 • Mai multă capacitate în mai puțin spațiu: depozitul automatizat oferă cea mai mare capacitate de depozitare posibilă în doar 3.800 m2.
 • comenzi de 30 de minute: automatizarea proceselor logistice înseamnă că Laboratorios Maverick poate pregăti o comandă în doar o jumătate de oră, reducând timpul sarcinilor cu mai mult de jumătate.
 • Management eficient: Easy WMS gestionează și organizează toate operațiunile care se desfășoară în interiorul depozitului, reducând costurile de logistică, minimizând erorile și ridicând ștacheta în ceea ce privește eficiența și productivitatea pregătirii comenzilor. Aceste beneficii au condus la optimizarea volumului de încărcare a fiecărui vehicul de transport.
Depozitul automat al Laboratorios Maverick
Dimensiunea paletului: 800 x 1.200 mm
Greutatea max. a paletului: 1.000 kg
Înălțimea raftului: 26,5 m
Lungimea culoarului: 70 m
Niveluri de stocare: 14
Nr. de macarale-stivuitor: 3

Întrebați un expert