DECASA, cel mai important distribuitor de produse de larg consum din Mexic, construiește un centru de distribuție cu sisteme care îmbunătățesc calitatea și productivitatea picking-ului

DECASA, cel mai important distribuitor de produse de larg consum din Mexic, construiește un centru de distribuție cu sisteme care îmbunătățesc calitatea și productivitatea picking-ului

Soluțiile multiple de depozitare eficientizează distribuția produselor de larg consum la DECASA.

DECASA

Centrul logistic DECASA din statul Veracruz dispune de o mare varietate de soluții: un depozit autoportant automatizat, Pallet Shuttle semi-automat, turnuri de picking pe mai multe niveluri pentru paleți si cutii, sortator etc. Instalația, cu o capacitate de peste 36.500 de paleți, este operată, de asemenea, de Easy WMS Mecalux și programul de control Galileo.

 • Videoclipuri
 • Poze
 • Specificații tehnice
 • Descărcați PDF

Despre DECASA

Creșterea experimentată în ultimii ani a făcut DECASA cel mai mare distribuitor de produse de larg consum din Mexic, acoperind mai mult de 80% din teritoriul intern.

Fondată în 1980, DECASA are o forță de muncă înalt calificată, tehnologie de ultimă oră și cea mai grandioasă infrastructură de depozitare și distribuție din sector. În prezent, compania oferă 7.000 de produse de larg consum împărțite în mai multe categorii: alimente, curățenie și îngrijire la domiciliu, hârtie, igienă personală, alimente pentru animale de companie, vinuri și dulciuri.

Cu peste 350 de furnizori, 2.700 de angajați și vânzări în creștere în fiecare zi, DECASA deține și conduce șase centre de distribuție în orașe de top orientate spre afaceri (Veracruz, Puebla, Guadalajara, Torreón, Aguascalientes și Cortazar), de unde distribuie peste 5.000.000 de cutii de produse pe lună. Mai mult, 90% dintre aceste produse distribuite sunt livrate în 24 de ore.

DECASA s-a extins în alte tipuri de afaceri, cum ar fi locații cu autoservire pentru publicul larg și centre de cash&carry, pentru retaileri.

Necesitățile DECASA

Compania trebuia să construiască un nou depozit pentru pickingul și localizarea marii sale varietăți de produse, de la articole de dimensiuni mici până la produse voluminoase.

Pentru a face acest lucru, Mecalux a proiectat și instalat mai multe soluții de depozitare care produc rezultate în operațiunile companiei. Centrul logistic cu cei 22.000 m² a fost instalat în Parcul Industrial Santa Rita, un complex industrial și comercial de peste 200 de hectare situat în statul Veracruz (Mexic).

În plus, instalația a fost construită ținând cont de creșterea viitoare a companiei.

Soluția Mecalux: opt depozite în unu

Încă de la început, Mecalux a lucrat îndeaproape cu cei responsabili pentru diferitele etape ale ingineriei civile și cu cei din managementul logisticii de la DECASA, pentru a determina care soluție se potrivește cel mai bine nevoilor companiei. Rezultatul este un depozit în care sunt combinate diferite sisteme, rezultând opt zone diferite:

 1. și 2. Zona de auto-stivuire și extindere viitoare: paleții cu produse mari sunt depozitați unul peste altul pe podeaua depozitului. DECASA are și o zonă de 2.000 m² care va permite extinderea capacității de depozitare în viitor.
 2. Depozitul autoportant automatizat: acesta este format din opt culoare cu adâncime dublă care pot depozita mai mult de 28.000 de paleți pe o suprafață totală de 4.610 m², rezervat în principal pentru produsele achiziționate de DECASA de la furnizorii săi.
 3. Depozit Pallet Shuttle: două niveluri de rafturi de înaltă densitate cu sistemul semi-automat Pallet Shuttle au fost instalate pe un mezanin situat în fața docurilor. Au o capacitate de 512 paleți de produse ușoare și voluminoase.
 4. Picking pe înălțime: Au fost amenajate trei blocuri cu cinci etaje pe bloc, fiecare cu o pasarelă intermediară; trei pentru picking și două pentru rezerve. Pentru a pregăti comenzile, operatorii depun SKU-uri pe un circuit cu conveior care traversează partea centrală a diferitelor etaje de picking.
 5. Rafturi pentru paleți: aici se face picking pentru produse cu cerere mai mică, iar mărfurile de rezervă sunt depozitate pentru a fi utilizate ulterior la picking.
 6. Clasificarea comenzilor: instalația dispune de un circuit complet de transport cu conveior care conectează turnurile de picking înalte cu un sortator imens care merge către docurile de încărcare.
 7. Docuri de încărcare: depozitul DECASA dispune de 21 de docuri de încărcare (10 de intrare si 11 de ieșire) chiar în fața sortatorului și a Pallet Shuttle din depozit.

Diversele soluții

Depozit automatizat autoportant

Mecalux a ridicat un depozit automatizat autoportant pe o suprafață de 4,610 m² care are o înălțime de aproximativ 30 m cu o capacitate de peste 28.000 de paleți de 1.000 x 1.200 mm cu o greutate maximă de 1.300 kg. Aici DECASA depune produsele achiziționate de la furnizorii săi.

Depozitul este format din opt culoare de depozitare lungi de 68 m, cu rafturi cu adâncime dublă pe ambele părți și 14 niveluri de încărcare. Rafturile cu adâncime dublă sunt cele mai cunoscute pentru că oferă o capacitate mare de depozitare.

Pentru finalizarea operațiunii au fost furnizate două macarale-stivuitor, care sunt responsabile cu manipularea mărfurilor de la pozițiile din fața depozitului până la locația corespunzătoare a raftului, precum și un vagon de transfer care leagă culoarele de depozitare și posturile de intrare și de ieșire ale depozitului.

Macaraua-stivuitor mărește productivitatea, scade resursele necesare pentru manipularea mărfurilor și reduce erorile prin automatizare. Aceste mașini sunt ghidate de programul de control Galileo. Pentru managementul și integrarea sa cu alte sisteme de depozitare, DECASA a încorporat sistem de management al depozitului Easy WMS de la Mecalux.

Atunci când se lucrează cu paleți de tip perimetral (deschise pe toate cele patru laturi), pe grinzile stelajului sunt amplasate traverse perpendiculare pentru a susține paleții și astfel a se asigura că macaraua-stivuitor le manevrează în siguranță. Acest tip de palet îmbunătățește stabilitatea în timpul rearanjării.

Înainte de a intra în depozitul automatizat, marfa trece printr-un punct de control care validează dacă îndeplinește cerințele pentru amplasarea sa în depozit.

Caracteristicile unui depozit autoportant

Compania a optat pentru un depozit autoportant deoarece această construcție ocupă doar spațiul și volumul strict necesar. Este format din rafturile în sine, pe a căror structură sunt cuplate acoperișul și pereții laterali. La proiectarea clădirii trebuie să se anticipeze numeroși factori, printre care sarcinile mărfurilor depozitate, forțele exercitate de echipamentele de manipulare, forța transmisă de vânt, coeficientul seismic corespunzător zonei în care este instalată sau reglementările locale în vigoare.

Tuburile din instalația de incendiu sunt instalate și fixate pe rafturi, astfel ferite de impacturi ocazionale și activate să pulverizeze paleții în mod corespunzător în cazul izbucnirii unui incendiu.

Pod rulant (macara de transfer)

Într-un depozit cu un număr mare de mișcări, este aproape întotdeauna esențial să existe o macara-stivuitor pe fiecare culoar. Cu toate acestea, în cazul DECASA, aceasta a prioritizat economiile de costuri față de rotația mărfurilor, motiv pentru care doar două macarale-stivuitor sunt dispuse pentru a gestiona opt culoare.

Macaralele Stivuire Paleti (AS/RS) schimbă automat culoarul, datorită unei macarale de transfer plasată la capătul culoarului. Acest utilaj, de care este ancorat macaraua-stivuitor, se deplasează împreună de la un spațiu de lucru la altul.

Întregul sistem este configurat pentru a menține nivelurile de siguranță necesare pentru fiecare instalație și pentru a preveni alunecarea macaralei-stivuitor de pe șina de ghidare inferioară atunci când macaraua de transfer nu este centrată pe culoarul său.

Depozit semi-automat cu Palet Shuttle

Sunt două niveluri de rafturi de înaltă densitate instalate cu sistemul semi-automat Pallet Shuttle pe un mezanin înalt de 5 m situat în fața docurilor.

Structura raftului este adaptată astfel încât navetele electrice să se poată deplasa autonom în interiorul canalului de depozitare, asigurând un flux constant de marfă. Astfel, stivuitoarele nu trebuie să intre pe liniile de depozitare.

Acest sistem este ideal pentru a valorifica din plin spațiul disponibil și pentru a crește fluxul de intrări și ieșiri, în timp ce mezaninul multiplică suprafața utilă de lucru.

Depozitare cu auto-stivuire pentru paleți

Între depozitul automatizat și instalațiile de picking pe mai multe niveluri există o zonă pentru depozitarea paleților cu auto-stivuire pe podea. În această zonă sunt depuse produse supradimensionate.

Datorită durabilității mărfurilor și a ambalajului acestora, paleții pot fi depozitați unul peste altul pentru a maximiza mai bine suprafața disponibilă.

Rafturi pentru paleți

Depozitul DECASA are patru blocuri de rafturi duble pentru paleți, intercalate între turnurile de picking. Per total, capacitatea adaugă până la 2.890 de paleți cu cerere mai mică (tip C) și produse voluminoase. Partea de sus a depozitului stochează mărfuri de rezervă utilizate în rafturi gravitationale pentru cutii.

Cu ajutorul unor brațe de picking care ajung până sus, operatorii încep să pregătească comenzile prin picking direct de pe palet. Odată ce au terminat picking-ul, lucrătorii mută SKU-urile în fața docurilor de încărcare, care așteaptă ca acele comenzi să fie finalizate cu produse din blocurile de picking înalte.

Turnuri de picking înalte

Având în vedere că picking-ul eficientizat la DECASA este esențial, au fost înființate trei instalații cu mai multe niveluri, de 10 m înălțime, unde se face pickingul pentru produse cu rotație mare și medie (tipurile A și B). Această zonă, împreună cu depozitul automatizat autoportant, este inima depozitului DECASA.

Fiecare zonă înaltă are cinci etaje, trei destinate pentru picking și două pentru produse de rezervă:

 • Primul etaj: aici se face picking pentru cele mai mici articole depozitate în cutii de carton. Pentru a realiza aceasta, cinci niveluri de rafturi active cu role sunt activate pentru a asigura intrarea și ieșirea optimă a materialului. Mărfurile sunt introduse într-un capăt și alunecă gravitațional în partea opusă care este îndreptată spre culoarul de picking. Un circuit transportor se desfășoară central de-a lungul podelei, cu rafturi de-a lungul ambelor părți.
 • Al doilea și al treilea etaj: este similar cu primul nivel, cu excepția faptului că paleții sunt găzduiți în rafturile active în loc de cutii. Acest sistem de stocare de înaltă densitate îndeplinește cerințele metodei FIFO: primul palet care intră este primul care iese. Astfel, se asigură rotația perfectă a produsului, se evită interferența în reaprovizionarea și colectarea materialului și cresc vitezele de picking. Operatorii, care efectuează pickingul direct de pe palet și lucrează în sectoarele alocate, depun SKU-urile pe circuitul transportor central. Când paletul este gol, acesta este introdus într-un transportor de paleți gol invers poziționat chiar sub fiecare rolă de canal.
 • Al patrulea și al cincilea etaj: aceste etaje depozitează produsul de rezervă folosit pentru pregătirea comenzilor pe primele trei niveluri. Pe fiecare nivel, sunt două trasee de rafturi Push-Back care pot găzdui patru paleți în adâncime.

Mai mult decât atât, anticipând nevoile viitoare ale companiei, există spațiu amenajat pentru a instala un al patrulea traseu înalt atunci când este necesar.

Lifturi în spirală

În fiecare zonă de picking multiplex, un transportor în spirală leagă transportoarele de pe primele trei etaje. Acest lift cu o înălțime de 5 m este situat vizavi de partea îndreptată spre zona de sortare și pre-încărcare.

Transportoarele de la primul și al doilea etaj mută cutiile la lift, în timp ce transportorul de la etajul trei se conectează la circuitul care curge în sortator.

Clasificare comenzi

Această zonă este formată din patru circuite transportoare – câte unul pentru fiecare instalație de picking înaltă –, un transportor de recirculare care redirecționează cutiile respinse din cauza unei erori de identificare și un sortator care distribuie comenzile pe rute și în funcție de o secvență de încărcare.

Toate comenzile de la etajul trei al instalației de picking înalte intră în sortator printr-un circuit de injecție. Sortatorul include unsprezece rampe cu o combinație de transportoare cu role și bandă.

Management și control: Easy WMS și Galileo

Easy WMS de la Mecalux este un software puternic, robust, versatil și flexibil care controlează, coordonează și gestionează toate mișcările și procesele operaționale care au loc în acest depozit.

Scopul său este de a optimiza managementul fizic și documentar al fluxului de mărfuri, de la intrarea acestora în depozit până la ieșirea lor finală, asigurând trasabilitatea.

Pe de altă parte, programul de control Galileo este responsabil de dirijarea tuturor acțiunilor care trebuie efectuate de diferitele dispozitive de mișcare și, prin urmare, de transportul mărfurilor între diferitele părți ale depozitului.

Avantaje pentru DECASA

 • Capacitate optimă: centrul logistic DECASA poate depozita 36.650 de paleți într-o zonă de 22.000 m².
 • Planificare în avans: depozitul are o secțiune de 2.000 m² rezervată pentru momentul când compania are nevoie să se extindă în viitor.
 • Productivitate crescută: diversele soluții instalate multiplică fluxul de paleți de intrare și de ieșire, precum și pickingul comenzilor.
 • Management abil: datorită Mecalux Easy WMS și sistemului de control Galileo, DECASA poate gestiona toate mișcările, procesele și operațiunile care au loc în cadrul unității sale.
Centrul logistic DECASA din Mexic - Depozit automatizat
Capacitate de depozitare: Peste 28.000 de paleți
Dimensiunea paletului: 1.000 x 1.200 x 1.600 mm
Greutatea max. a paletului: 1.300 kg
Înălțimea depozitului: 34 m

Întrebați un expert