Tehnologia îmbunătățește eficiența depozitului, ocuparea spațiului și consumul de energie

Tehnologia îmbunătățește eficiența depozitului, ocuparea spațiului și consumul de energie

Havi-logistics logo

HAVI a investit într-un centru logistic modern, de înaltă tehnologie, în Portugalia, care își aprovizionează clienții serviciilor alimentare din țară. Centrul este împărțit în trei zone care funcționează la temperaturi diferite: -20°C, de refrigerare și ambientală. Mecalux a furnizat toate sistemele de depozitare, cu două depozite automate, rafturi pentru paleți, rafturi drive-in și sistemul Pallet Shuttle. În plus, a implementat sistemul de management al depozitelor Easy WMS care a fost interfațat cu HAVI WMS pentru a pune de acord controlul stocurilor și succesiunea de expediere a mărfurilor.

 • Poze
 • Sistem de transfer de paleți cu macara-stivuitor la HAVI în Portugalia
  Stelajul optimizează spațiul din camera frigorifică
  Pallet Shuttle garantează faptul că alimentele congelate sunt păstrate congelate
  Depozit împărțit în trei zone cu soluții diferite de depozitare
  Capacitate si agilitate pentru depozitarea alimentelor congelate
 • Specificații tehnice
 • Descărcați PDF

Despre HAVI

HAVI este o companie globală, cu capital privat, care se concentrează pe inovarea, optimizarea și gestionarea lanțurilor de aprovizionare ale mărcilor de top. Gama de servicii variază de la analiză, logistică, managementul lanțului de aprovizionare și ambalare. Fondată în 1974, HAVI colaborează cu clienți din peste 100 de țări. În Portugalia, clienții HAVI din sectorul serviciilor alimentare includ jucători globali precum McDonald's și mărci autohtone precum Portugalia.

Punctul forte al HAVI este excelența operațională în servicii, siguranță și calitate. Este lider atunci când vine vorba de a asigura restaurantele că au ceea ce au nevoie, atunci când au nevoie. Pentru a îndeplini această promisiune, centrele logistice HAVI trebuie să aibă operațiuni rapide și eficiente, precum și un control cuprinzător asupra tuturor mărfurilor, cu accent pe termenul de valabilitate și standardul de calitate.

Un depozit modern, eficient și durabil

Departamentul tehnic al Mecalux și HAVI și-au unit forțele pentru a proiecta, construi și pune în funcțiune un centru logistic modern în Vila Nova da Rainha, Portugalia. Acesta va fi punctul de distribuție pentru aprovizionarea clienților HAVI din industria restaurantelor din toată țara. Cele două multinaționale au lucrat deja împreună la alte proiecte, formând o echipă solidă. De exemplu, Mecalux a instalat un depozit automatizat pentru HAVI la Moscova, Rusia. Rafturi mobile pentru paleți Movirack au fost instalate și în centrul pe care compania îl deține în Lodi, Italia.

Noul centru logistic din Portugalia, cu o suprafață combinată de 10.000 m², a fost împărțit în trei zone pentru depozitarea și gestionarea mărfurilor în funcție de caracteristicile acestora: congelate, refrigerate și la temperatura ambiantă. Fiecare zonă de depozitare are un aspect specific bazat pe nevoile logistice. Din acest motiv, Mecalux a instalat atât soluții de depozitare și picking automate, cât și standard.

Numitorul comun între toate aceste soluții este operabilitatea și fiabilitatea lor atunci când vine vorba de gestionarea stocurilor. Iese în evidență viteza pe care o oferă în sarcinile de depozitare și pregătire a comenzilor. În general, centrul este un punct de referință tehnologic și un pionier în procesele logistice automatizate la -20°C.

Rafturile pentru paleți reprezintă singurul sistem de depozitare instalat în toate cele trei zone. Sistemul a fost ales datorită adaptabilității sale la orice tip de sarcină, greutate și volum. În plus, accesul direct pe care îl oferă eficientizează gestionarea mărfurilor. Operația de picking a paleților se face direct de la nivelurile inferioare de depozitare cu ajutorul dispozitivelor de radiofrecvență (RF). În schimb, stocul de rezervă paletizat este plasat la nivelurile superioare ale rafturilor.

Mecalux a prioritizat siguranța mărfurilor şi operatorilor la proiectarea fiecărei soluţii de depozitare. Este esențial să se respecte și să nu se întrerupă lanțul frigorific pentru ca alimentele să ajungă la client la o temperatură controlată. În consecință, punctele de acces la camerele de congelare și de depozitare la rece sunt izolate, prevenind schimbările bruște de temperatură, pierderile de frig și condensul.

Automatizarea crește și siguranța depozitului deoarece 77% dintre paleții din mișcările congelatorului sunt manipulați în totalitate automat. În plus, ergonomia este îmbunătățită la manipularea mărfurilor și efortul fizic este redus. De asemenea, sistemul înseamnă că operatorii trebuie să petreacă mai puțin timp lucrând în medii cu temperatură scăzută, reducând simultan consumul de energie cu 10% datorită unui număr mai mic de deschideri pentru ușile camerei frigorifice și a unei mai bune izolații a camerei.

Am redus foarte mult mișcările manuale care se desfășoară în depozit. În consecință, riscul de accidente este scăzut. În plus, am câștigat foarte mult în gestionarea fluctuațiilor de volum, controlul perioadei de valabilitate și fiabilitatea comenzii.

Instalații de depozitare pentru produse congelate

Soluția pentru produse congelate este prevăzută cu un sistem modern automat Palet Shuttle operat de două macarale-stivuitor și gestionat de software-ul Easy WMS. SKU-uri cu rotație mai mare cu produse precum hamburgeri, chipsuri, produse din pui etc. sunt depozitate aici. „O mare parte din volumul nostru total livrat restaurantelor este pregătit în camera frigorifică”, potrivit unei persoane de la HAVI. Depozitul, care funcționează la -20ºC, are două culoare cu două blocuri de rafturi. În general, culoarele de depozitare cu adâncimea de șase paleți oferă capacitate pentru 2.247 de paleți, cu o creștere a ocupării de 75% în comparație cu un sistem de rafturi normal.

Cu Pallet Shuttle automată sistemul optimizează spațiul de depozitare și reduce volumul ce urmează să fie răcit. Acest lucru nu numai că maximizează capacitatea de depozitare, ci și economisește costurile de energie pentru menținerea instalației sub zero. „În plus, viziunea noastră a fost să îmbunătățim eficiența în acest domeniu și, în același timp, să îmbunătățim condițiile de muncă ale angajaților noștri”, a subliniat un reprezentant HAVI.

Funcționarea depozitului este complet automată. Cele două macarale-stivuitor cu catarge duble care circulă aici transportă mărfurile între punctele de intrare și de ieșire din depozit către canalele de depozitare. Între timp, naveta mută mărfurile în interiorul canalelor. Toate acestea sunt gestionate și supravegheate de Easy WMS, care este responsabil pentru asigurarea trasabilității complete a fiecărui produs și controlul stocului din depozit. O interfață cu HAVI WMS asigură, de asemenea, trasabilitatea completă de la recepția mărfurilor până la livrarea către clienți.

Un circuit cu bandă transportoare a fost instalat chiar lângă depozit. Acesta mută mărfurile în zona de picking cu o viteză constantă de 20 m/min, totul conform principiului „marfa către om”. „Am obținut condiții de muncă mai bune cu două stații de tip „marfa către om”, a raportat un manager HAVI. Comenzile ordonate de Easy WMS sunt fie pregătite în comun, fie separat în două stații manuale de picking și una automată, în funcție de cerințele fiecărei comenzi. Pentru a face acest lucru, o navetă conectează cele trei stații de picking, precum și zona de împachetare și etichetare.

Stația automată de picking este echipată cu un robot antropomorf care manipulează straturi întregi de produse cu rotație mare reprezentând 40% din volumul total preparat în camera frigorifică. Marele avantaj al acestui tip de mașini este viteza lor de livrare, deoarece pot pregăti mai multe comenzi simultan și pot manipula mai multe straturi de mărfuri în siguranță. Preluarea automată oferă viteză, siguranță și economii de costuri operaționale, cu atât mai mult în instalațiile de depozitare de produse congelate.

Cele două stații de picking manual primesc automat mărfurile de la transportoare când sosesc din depozit, sau cu vagoane de transfer de la robotul antropomorf. În ambele cazuri, principiul marfă către om înseamnă mai puține deplasări și o pregătire mai rapidă a comenzii. În fiecare stație, care este echipată cu tehnologie pick-to-light (PTL), operatorul poate pregăti până la opt comenzi ale clienților, simultan, într-un mod ergonomic. Acest lucru are ca rezultat o productivitate și o calitate mai ridicată a muncii. Easy WMS le spune operatorilor, pe ecran, ce sarcini trebuie să efectueze pentru a menține comenzile în ordine, ce produse să extragă și în ce ordine să le plaseze și așa mai departe. Îndată ce a terminat, lucrătorul anunță WMS-ul apăsând pe dispozitivul PTL.

Vagonul de transfer colectează apoi comenzile finite și le duce la mașina de ambalat și etichetat. După aceea, conveioare-cu-role mută aceste pachete în zona de expediere. Această zonă, care este, de asemenea, menținută la o temperatură controlată pentru a preveni întreruperea lanțului de frig, cuprinde opt canale de preîncărcare active. Aici paleții sunt clasificați și grupați în funcție de comanda sau ruta de transport. Urmărirea succesiunii și pre-gruparea în canale de preîncărcare economisește timp și minimizează erorile la încărcarea mărfurilor în camioane.

Un bloc de rafturi compacte cu sistem semi-automat Pallet Shuttle în depozitul frigorific (cu o capacitate de 237 de paleți) găzduiește pâinea și produsele alimentare ale clienților. Această soluție, care optimizează și zona de depozitare, are o navetă motorizată care mută automat paleții în interiorul canalelor. Totuși, spre deosebire de depozitul automatizat, operatorii cu stivuitoare trebuie să plaseze naveta și marfa în canalul corespunzător.

Instalație frigorifică

Pe lângă rafturile pentru paleți, Mecalux a instalat un bloc cu rafturi drive-in de 9 m înălțime, care asigură o capacitate de depozitare pentru 1.996 de paleți. Rafturile sunt folosite în principal pentru a ține produse, cum ar fi roșiile, precum și salate gata preparate etc. Este o soluție optimă pentru depozitarea produselor omogene și a unui număr mare de paleți per SKU.

Rafturile cuprind un set de patru culoare la nivel înalt. Pe de altă parte, fiecare nivel are șine de sprijin pe ambele părți unde sunt plasați paleții. La gestionarea încărcăturilor, operatorii folosesc stivuitoare pentru a intra pe liniile de depozitare cu mărfurile ridicate deasupra nivelului unde urmează să fie depozitate.

Instalație la temperatura ambiantă

În această zonă – dedicată produselor precum apă îmbuteliată și alte băuturi, ketchup, maioneză, jucării, ambalaje etc. – există un depozit automatizat cu o capacitate de 530 de paleți. Este alcătuit dintr-un singur culoar cu rafturi de 10,2 m înălțime și adâncime dublă pe ambele părți. O macara-stivuitor cu catarg dublu este responsabilă pentru mutarea produselor pe culoar, de la transportoarele de intrare la locațiile alocate de WMS.

La nivelul inferior pentru rafturi au fost instalate 36 de canale de picking active care coincid cu culoarul de lucru. Fiecare canal poate ține patru paleți cu același SKU: unul pentru picking și ceilalți trei pentru stoc de rezervă. Operatorii, folosind terminale RF, localizează SKU-urile care sunt cuprinse în fiecare comandă și ridică articolele de pe paletul cel mai apropiat de ei.

Când un canal activ rămâne fără mărfuri paletizate, WMS-ul comandă macaralei-stivuitor să umple acel canal cu marfa corespunzătoare. Avantajul acestui sistem este că produsele pentru picking sunt întotdeauna la îndemână, prevenind întârzierile și opririle în procesarea comenzilor.

Easy WMS: ordonare și control al mărfurilor

Cele două depozite automate ale HAVI (magazia frigorifică și instalația ambientală) sunt operate de sistemul de gestionare a depozitelor Easy WMS de la Mecalux.

În depozitul automatizat cu Pallet Shuttle, Easy WMS identifică articolele atunci când ajung la depozit. Apoi le atribuie o locație în funcție de posibilitatea de stivuire și tipologia lor. Sistemul oferă trasabilitate totală, cunoscând locația exactă a tuturor mărfurilor în timp real. WMS organizează și pregătirea comenzii. Pe de o parte, indică ce SKU-uri să trimită la stațiile de picking și, pe de altă parte, le spune operatorilor ce produse sunt cuprinse în fiecare comandă. Easy WMS realizează toate aceste sarcini luând în considerare o condiție prealabilă cheie HAVI: ordonarea comenzilor. Gruparea și ordonarea mărfurilor pentru expediere evită erorile, accelerează operațiunile și permite companiei să ofere un serviciu mai eficient.

Easy WMS execută mișcările macaralei-stivuitor în instalația la temperatura ambiantă. Sarcina sa este de a furniza canalelor de picking active mărfurile necesare atunci când acestea se golesc.

Easy WMS este interfațat cu HAVI WMS, care este responsabil de controlul complet al stocurilor, trasabilitatea de la furnizor la client și ordonarea tuturor proceselor din centrul de distribuție.

Tehnologie pentru servirea clienților

Pe scurt, HAVI a investit într-un centru de distribuție modern, de înaltă tehnologie, cu operațiuni eficiente. Este gata să aprovizioneze restaurante prompt și la cerere. Automatizarea nu numai că a simplificat fluxurile din depozit, ci a redus și costurile logistice și a îmbunătățit mediul de lucru pentru operatori. Important este că echipamentul permite operatorilor HAVI să învețe noi abilități.

Avantaje pentru HAV

 • Sortarea mărfurilor: depozitul a fost proiectat în trei zone, unde au fost activate diferite soluții de depozitare pentru depozitarea și gestionarea eficientă a mărfurilor.
 • Succesiunea comenzilor: Easy WMS este responsabil de succesiunea comenzilor care urmează să fie pregătite și trimiterea lor în zona de preîncărcare, unde sunt sortate după comandă sau rută de transport.
 • Tehnologie și siguranță: toate elementele tehnologice instalate aici reprezintă faptul că depozitul respectă cele mai înalte standarde de siguranță atât în ceea ce privește mărfurile, cât și operatorii.
 • Un loc minunat în care să lucrezi: HAVI și-a modernizat mediul de lucru, făcându-l un loc mai atractiv de lucru pentru operatorii care pot învăța noi abilități atunci când operează cu tehnologia și instalația.
Centru logistic în Portugalia: Rafturi pentru paleți
Capacitate de stocare: 6.341 de paleți
Dimensiunea paletului: 800 x 1.200 mm
Greutatea max. a paletului: 1.000 kg
Înălțimea raftului: 8,5 m