Novartis își automatizează lanțul de aprovizionare în Polonia

Novartis își automatizează lanțul de aprovizionare în Polonia

Lanțul de aprovizionare al unei afaceri farmaceutice se remarcă prin controlul strict al produsului

Novartis Logo

În industria farmaceutică, controlul exhaustiv și securitatea stocurilor ajută la păstrarea calităților medicamentelor și la eliminarea oricărui fel de eroare în toate procesele pe care le implică. Cu ajutorul Mecalux, multinaționala Novartis tocmai a deschis un nou depozit autoportant în Polonia, cu o capacitate de 14.304 paleți și operațiuni complet automatizate.

  • Specificații tehnice
  • Descărcați PDF

Lider în domeniul sănătății

Cu sediul în orașul Basel (Elveția), Novartis este o companie multinațională de produse farmaceutice și biotehnologie. Această companie s-a deschis în 1996, fiind rezultatul fuziunii a trei mari companii: Geigy, care vinde coloranți și produse chimice; Ciba, producător de vopsele; și Sandoz, o companie de produse chimice.

Dacă există ceva ce aceste trei companii au în comun și care supraviețuiește și astăzi în Novartis, este pasiunea pentru progresele științei și valorificarea acestor cunoștințe. Toate acestea sunt făcute pentru a dezvolta produse care contribuie la progresul uman și la o mai bună calitate a vieții pentru oameni. Novartis produce și vinde o mare varietate de medicamente și tratamente, cum ar fi medicamente generice, vaccinuri și medicamente pentru combaterea cancerului. În ultimii câțiva ani, și-a extins prezența pe piețele emergente precum Asia, Africa și America Latină, deoarece există o cerere tot mai mare de acces la îngrijire medicală și medicamente de calitate.

Provocări în depozitarea medicamentelor

Sectorul asistenței medicale s-a cufundat într-o transformare fără precedent pentru a se adapta la politicile de ajustare economică și la noile tendințe ale pieței. În consecință, companii precum Novartis se confruntă cu provocarea privind creșterea eficienței și optimizarea costurilor, menținând în același timp calitatea medicamentelor lor și răspunzând nevoilor clienților lor.

Novartis este cunoscută pentru investițiile continue în îmbunătățirea tuturor proceselor sale, precum și pentru modernizarea centrelor sale de producție și logistică pentru a se asigura că medicamentele sale rămân pe deplin eficiente.

Compania avea nevoie de o capacitate de depozitare amplă pentru centrul său, alocată medicamentelor în blistere din Stryków (Polonia) pentru a consolida „evoluția Novartis în această țară, pentru a crește vânzările și a răspunde cererii în creștere de pe piață pentru medicamente ambalate în folie transparentă cu bule de aer”, a explicat Tomasz Marchewa, manager lanț de aprovizionare la Novartis.

Cu propriile sale cuvinte, „noul depozit trebuie să facă parte integrantă din centrul modern de ambalare al Novartis din Stryków”.

Toate produsele finite cu ambalare în blistere se găsesc în acest centru, gata pentru a fi distribuite. Pe această bază, „Decizia de a construi depozitul a fost motivată și de dorința de a maximiza productivitatea în procesul de ambalare”, a subliniat Tomasz Marchewa.

Amplasarea depozitului are un efect direct asupra lanțului de aprovizionare al întregii companii. Cu toate acestea, în cazul companiilor farmaceutice, are repercusiuni și asupra sănătății ființelor umane. Este esențial ca distribuția medicamentelor să fie cât mai rapidă posibil, astfel încât clienții să își poată obține medicamentele exact atunci când au nevoie de ele. În acest sens, Novartis joacă cu un avantaj pe teren propriu, iar locația depozitului său din Polonia este de neegalat; este înființată în orașul Stryków, din centrul Poloniei, „foarte aproape de autostrăzile principale, lucru care reprezintă un avantaj suplimentar clar”, menționează Tomasz Marchewa.

Acestea fiind spuse, depozitarea și distribuirea produselor farmaceutice nu este o chestiune ușoară, deoarece acestea trebuie păstrate în condiții perfecte pentru a-și menține calitățile și pentru a se asigura că rămân suficient de eficiente. De exemplu, fiecare medicament este păstrat la o temperatură diferită care, ca regulă generală, depășește rar 25˚C.

Operații complet automate

Mecalux a construit un nou depozit automatizat autoportant ce reprezintă 1.980 m² și 27 m înălțime, chiar lângă centrul de producție. În acest scop, cele două clădiri sunt conectate în mod optim între ele printr-un tunel. Pe de o parte, depozitul trimite la producție orice produse semifabricate necesare și, pe de altă parte, primește produsele finite.

Depozitul cuprinde patru culoare de 70 m lungime, cu rafturi de dublă adâncime pe fiecare parte, care asigură o capacitate de 14.304 paleți. Paleții conțin produse finite, semifabricate, blistere și ambalaje. Sistemul de management al depozitelor (WMS) de la Mecalux, Easy WMS, a fost instalat pentru a distribui corect această varietate de mărfuri.

Software-ul este responsabil pentru atribuirea unei locații fiecărui produs după caracteristicile lor.

Macarale-stivuitor operează intrările și ieșirile mărfurilor din locațiile corespunzătoare articolelor, conform instrucțiunilor WMS. Acestea funcționează la o viteză de deplasare de 160 m/min și 46 m/min atunci când sunt în poziție ridicată. Fiecare dintre aceste mașini poate produce 24 de cicluri combinate (24 de paleți înăuntru și 24 de paleți în afara), ceea ce „promovează o eficiență mai bună a muncii și garantează continuitatea proceselor desfășurate în centrul de producție”, reflectă Tomasz Marchewa.

Automatizarea tuturor proceselor a adus câștiguri semnificative pentru Novartis. Managerul lanțului de aprovizionare al Novartis subliniază, mai presus de toate, „securitatea sporită, reducerea costurilor de întreținere, controlul asupra tuturor mișcărilor, capacitatea de depozitare extinsă în comparație cu alte sisteme tradiționale de stocare și reducerea costurilor cu personalul”. În plus, prin automatizarea tuturor mișcărilor, nu este necesar ca operatorii să se ocupe direct de mărfuri, ceea ce se traduce printr-o mai bună igienă și siguranță atât pentru lucrători, cât și pentru produse (o parte neprețuită a procesării medicamentelor).

Potrivit lui Tomasz Marchewa, „depozitul este foarte modern și ne oferă capacitatea de depozitare de care aveam nevoie”. Între timp, într-o multinațională de dimensiunea Novartis, este imperativ să anticipăm mereu perspectivele de creștere viitoare. Ca atare, și-a rezervat un spațiu de extindere atunci când apare momentul.

Depozit legat de producție

Depozitul are două niveluri cu funcții și operațiuni distincte:

Parterul

Produsele sunt primite aici și apoi depozitate. Acestea pot fi produse furnizate de furnizori sau cele care provin din alte fabrici Novartis.

În plus, aici se efectuează expedierea și distribuția produselor finite, toate gata să fie vândute în peste 60 de țări din întreaga lume.

Etajul superior

Aici se conectează depozitul la centrul de producție. Vehicule ghidate automat (AGV-uri) sunt folosite pentru transportul mărfurilor între cele două instalații. Motivul includerii acestor mașini, menționează Tomasz Marchewa, este pentru că „automatizarea a fost o prioritate pentru Novartis, inclusiv transportul în depozit”.

Aceste stivuitoare îndeplinesc funcțiile care, într-un depozit neautomat, ar fi realizate de operatori prin intermediul stivuitoarelor tradiționale. Pe lângă viteza și siguranța oferite în timpul deplasărilor, „utilizarea acestor stivuitoare ne permite să eliberăm complet spații și pasarele”, adaugă el.

Ambalarea în cutie a produsului se face la acest nivel. AGV-urile mută mărfurile într-o mașină de împachetat automată care asigură stabilitatea încărcăturii. La fața locului, de asemenea, se imprimă etichete și se lipesc pe paleți, astfel încât să poată fi identificați.

Alegerea Mecalux pentru a construi depozitul automatizat cu rafturi a fost determinată de factori precum experiența internațională pe care această companie o are într-o multitudine de proiecte diverse — atât la nivel național, cât și în străinătate —, serviciul local foarte eficient, prețul atractiv și faptul că fabricarea componentelor are loc în Polonia, ceva care este foarte apreciat.

Tomasz MarchewaManager de lanț de aprovizionare Novartis

Avantaje pentru Novartis

  • Un centru modern de ambalare: Pentru Novartis, a fost o prioritate de top să înființeze o zonă pentru ambalarea în blistere a produselor finite care provin de la centrul de producție și una care să fie susținută de soluții de depozitare automată.
  • Productivitate maximă: toate operațiunile din depozit sunt complet automate. Procedând astfel, asigură intrările și ieșirile de care Novartis are nevoie pentru a își aproviziona clienții.
  • Securitate sporită: automatizarea înseamnă că operatorii nu sunt obligați să manipuleze mărfurile, ceea ce previne erorile și garantează un nivel ridicat de securitate.
Depozit autoportant în Polonia
Capacitate de stocare: 14.304 paleți
Dimensiunea paletului: 800 x 1.200 mm
Greutatea max. a paletului: 700 kg
Înălțimea raftului: 27 m
Lungimea raftului: 70 m
Nr. de macarale-stivuitor: 3

Întrebați un expert