SAM Outillage: un instrument productiv

SAM Outillage: un instrument productiv

SAM Outillage depozitează 10.000 de SKU-uri și livrează comenzi în doar 24 de ore

SAM Outillage logo

Producătorul de unelte SAM Outillage a trecut de la un depozit supraîncărcat și învechit la utilizarea fiecărui milimetru și chiar la creșterea capacității sale de lucru. Toate acestea au fost realizate prin instalarea unui depozit automatizat pentru cutii gestionate de Easy WMS și rafturi pentru paleți pentru produse voluminoase. În centrul său logistic de 6.000 m² din Saint-Étienne (Franța), SAM Outillage depozitează 10.000 de SKU-uri și își livrează comenzile în doar 24 de ore. În jurul depozitului automatizat a fost amenajată o zonă mare de recepție a mărfurilor, împreună cu stații de picking a comenzilor și de kitting, accelerând munca operatorilor. După modernizarea depozitului, compania a crescut productivitatea tuturor operațiunilor sale cu 25%.

 • Poze
 • Specificații tehnice
 • Descărcați PDF

Compania

Fondată în 1921, SAM Outillage este o afacere de familie specializată în proiectarea, fabricarea și comercializarea sculelor de mână utilizate în operațiuni de întreținere, service și reparații pentru industrie și sectoarele auto. Cele 10.000 de articole furnizate de SAM sunt împărțite în cinci familii:

 • Unelte tradiționale: dispozitive de fixare, fixare cu bolțuri, prindere, măsurare și tăiere.
 • Depozitare pentru optimizarea posturilor de lucru: echipamente de atelier, dulapuri și cutii de unelte.
 • Instrumente pentru anvelope.
 • Instrumente de măsură.
 • Inovația a fost întotdeauna pilonul de bază al creșterii SAM.Scule auto: echipamente mecanice și de caroserie etc.

Inovația a fost întotdeauna pilonul de bază al creșterii SAM. Potrivit lui Didier Denizot, directorul de logistică al companiei, „în următorii câțiva ani, avem în fața noastră provocarea de a deveni lider pe piață în producția de scule inteligente. În acest scop, este vital să avem o fabrică Industry 4.0 cu logistică automatizată.”

Transformare într-o zonă de depozitare de mare densitate

SAM Outillage are un complex industrial de cinci hectare în Saint-Etienne, care include sediul central, zona de cercetare și dezvoltare, fabrică de producție și centru logistic. „Ne-a fost clar că trebuie să ne îmbunătățim gestionarea mărfurilor – de la recepție până la expediere – să creștem capacitatea de depozitare cu 50% și să asigurăm cea mai mare siguranță a operatorilor noștri”, spune Didier Denizot.

Pentru a întreprinde această modernizare, SAM a căutat cooperarea Mecalux, o multinațională de top pe piața sistemelor de depozitare care, în cuvintele directorului său de logistică, „s-a adaptat nevoilor noastre și a soluționat orice întrebări am avut”.

Renovarea depozitului nu este o sarcină ușoară, deoarece necesită un studiu exhaustiv al spațiului, operațiunilor și nevoilor care trebuie satisfăcute. Rezultatul a fost însă foarte pozitiv. După cum explică Denizot, „a fost un succes atât din punct de vedere tehnic, cât și uman. Am vizitat alte instalații amenajate de Mecalux pentru a vedea cum funcționează și pentru a le evalua punctele forte și punctele slabe. Acest proiect a necesitat crearea unei echipe dedicate dezvoltării celei mai potrivite soluții, care a fost formată din angajați SAM (în special echipa din centrul logistic, pentru a o pregăti pentru schimbare) și specialiști de la Mecalux”.

Mecalux a propus instalarea de rafturi pentru paleți, un depozit automatizat pentru cutii, și benzi transportoare pentru a deservi diferitele zone de lucru: primirea, personalizarea produsului, kitting și pregătirea și expedierea comenzii. A fost implementat și Easy WMS, sistemul de management al depozitelor de la Mecalux, care derulează eficient procesele automate ale depozitului.

Rafturile pentru paleți au o înălțime de 8 m și oferă o capacitate de depozitare pentru 6.030 de paleți. Proiectat pentru a găzdui încărcături de diferite dimensiuni, greutăți și forme, acest raft este utilizat pentru produse voluminoase, cum ar fi cărucioarele pentru scule. Între timp, depozitul automatizat pentru cutii poate depozita 80% dintre SKU-urile SAM Outillage.

Acest sistem a fost ales în primul rând pentru a depozita articole mai compact, deoarece este capabil să conțină un număr mare de produse într-un spațiu limitat. Instalația este alcătuită din trei culoare cu rafturi de 40 de metri lungime cu dublă adâncime pe fiecare parte, care pot găzdui până la 20.000 de cutii de 400 x 600 mm cu trei înălțimi diferite.

Cu această soluție, compania nu numai că și-a maximizat volumul de depozitare, ci și-a grupat într-o singură zonă toate operațiunile necesare pentru gestionarea mărfurilor de dimensiuni mici (primire, kitting, picking, ambalare și expediere).

Didier Denizot notează: „Prin modernizarea depozitului, ne-am restructurat întreaga infrastructură logistică. Am eficientizat fluxul de mărfuri, iar livrările comenzilor sunt mult mai rapide. Acum ne putem asigura că produsele noastre vor fi livrate în 24 de ore, în special comenzile primite înainte de ora 16:00 care necesită livrare în ziua următoare.” Managerul de logistică SAM, Candice Aubert, adaugă: „Depozitul automatizat de la Mecalux a ajutat la creșterea productivității noastre cu 25%.”

Avantajele depozitului automatizat pentru cutii

 • Productivitate și disponibilitate ridicate. Automatizarea minimizează erorile și reduce numărul de mișcări în cadrul depozitului.
 • Accesibilitate la produsele depozitate. Benzi transportoare și macarale-stivuitoare mută și depozitează mărfurile rapid și în siguranță.
 • Utilizarea optimă a spațiului. Rafturile vor optimiza suprafața pentru a oferi cea mai mare capacitate de depozitare posibilă.
 • Pregătirea și expedierea rapidă a comenzii. Principiul „produs-către-persoană” reduce considerabil timpul petrecut cu pickingul și kittingul.
 • Economii în costuri. Pregătirea mai rapidă a comenzii, productivitatea crescută și utilizarea optimă a spațiului conduc la o rentabilitate rapidă a investiției.

Depozitul automatizat ne-a oferit numeroase avantaje, printre care se numără o mai mare viteză și capacitate de răspuns, fluxuri constante de produse (de la recepția mărfurilor până la expedierea comenzilor către clienții noștri), capacitate de depozitare crescută, condiții de lucru îmbunătățite pentru operatori și creștere a productivității.

Didier DenizotDirector de logistică la SAM

Operațiunile de picking și kitting toate într-un singur loc

În depozitul automatizat pentru cutii au loc operațiuni multiple: primirea și supravegherea produsului, crearea kitului, personalizarea instrumentului prin gravură cu laser , precum și pregătirea și expedierea comenzii.

Kiturile cuprind seturi de unelte depozitate în cutii pentru ușurință în manipulare și transport. Pregătirea comenzii constă în gruparea tuturor articolelor comandate de clienți (unelte individuale sau kituri).

Depozitul automat este conceput special pentru a accelera operațiunile de kitting și picking din aceste două motive:

 1. Principiul „produs-către-persoană”. „Înainte de renovarea centrului nostru, operatorii se plimbau prin depozit timp de 10 până la 12 km pe zi pentru a localiza SKU-urile de care aveau nevoie. Cu depozitul automatizat pentru cutii, mărfurile sunt mutate automat către stațiile de picking. Acest proiect este complet în conformitate cu cadrul nostru de responsabilitate socială corporativă”, subliniază Candice Aubert. Odată ce cutiile sunt primite, operatorii trebuie doar să scoată articolele din interior și să le plaseze în ordinea corespunzătoare.
 2. Gestionare și monitorizare cu Easy WMS. Potrivit lui Aubert, „acest sistem orchestrează mișcările macaralelor-stivuitor și, în plus, oferă un control continuu al stocurilor”. Cunoașterea stării mărfurilor este vitală pentru a preveni epuizarea stocurilor și pentru a oferi întotdeauna calitatea așteptată a serviciilor.

În fața depozitului sunt două stații în care se montează kiturile. Fiecare dintre stațiile de lucru este suficient de largă pentru ca operatorii să sorteze uneltele și să le plaseze rapid în cutii. Pe o parte a depozitului au fost instalate trei posturi de picking.

Candice Aubert explică: „Am câștigat numeroase avantaje cu depozitul automatizat pentru cutii: control fiabil și continuu al stocurilor, precum și adaptare îmbunătățită la sarcinile de vârf. Am redus timpii de expediere și am asigurat livrarea în mai puțin de 24 de ore, ca să nu mai vorbim de eficientizarea și creșterea productivității pe parcursul întregului proces de pregătire a comenzii. În plus, avem spațiu pentru a instala o a patra stație de picking, care ne va crește volumele de comenzi.”

Fiecare operator poate pregăti până la nouă comenzi simultan: patru în cutii, patru în plicuri și una pe palet. Operatorii scot unitățile din interiorul cutiilor aduse automat acestora din depozit și le plasează în comenzile corespunzătoare. Odată finalizate comenzile, acestea sunt mutate în zona în care vor fi consolidate cu produse voluminoase din rafturile pentru paleți. Aceste comenzi finalizate sunt apoi ambalate, sigilate cu bandă și etichetate, iar documentul necesar pentru expedierea lor este emis.

Depozitul automatizat pentru cutii ne-a oferit o serie întreagă de avantaje, cel mai important, un control fiabil și perpetuu al stocurilor și o adaptare îmbunătățită la sarcinile de vârf. În plus, am redus timpii de expediere a comenzilor și ne putem asigura că achizițiile ajung la timp. De asemenea, trebuie remarcat faptul că am accelerat și am sporit productivitatea pe parcursul întregului proces de picking.

Candice AubertManager de logistică la SAM

Un depozit de mare capacitate

Mai multe garaje și companii au nevoie de instrumente specifice pentru a oferi serviciul așteptat de clienții lor. Pentru a face acest lucru posibil, SAM Outillage are nevoie ca logistica sa să fie flexibilă și eficientă, iar gama sa largă de produse să fie disponibilă în orice moment.

SAM a condensat depozitarea celor 10.000 de SKU-uri ale sale prin simplificarea tuturor proceselor, de la primirea produsului până la expedierea comenzii. Rezultatul acestei transformări, care a generat o creștere cu 20% a productivității, se reflectă într-o îmbunătățire a calității serviciilor oferite clienților săi.

Avantaje pentru SAM

 • Suprafață optimizată: soluțiile de depozitare implementate valorifică tot spațiul disponibil. Depozitul automatizat pentru cutii, de exemplu, gestionează 80% din stoc (până la 19.448 de cutii) în doar 30% din suprafața totală a centrului logistic.
 • Productivitate în sarcinile de kitting și picking: depozitul automatizat aprovizionează zonele de lucru special amenajate pentru ca operatorii să pregătească mai rapid atât kiturile cât și comenzile. Automatizarea a crescut productivitatea depozitului cu 25%.
 • Primire rapidă: cele două stații de recepție accelerează intrarea mărfurilor, în timp ce benzile transportoare mută articolele în depozitul automatizat.
 • Viteză de răspuns crescută: SAM poate livra până la 10.000 de SKU-uri clienților săi în doar 24 de ore.
 • Organizarea mărfurilor depozitate: combinarea rafturilor pentru paleți cu depozitul automatizat pentru cutii în același spațiu ajută la sortarea celor 10.000 de SKU-uri după caracteristici și rotație.
 • Condiții de lucru îmbunătățite pentru operatori: automatizarea împiedică operatorii să fie nevoiți să se deplaseze prin depozit pentru pickingul produselor, precum și să stivuiască cutiile goale.
Depozit automatizat pentru cutii
Capacitate de stocare: 19.448 de cutii
Dimensiunea cutiei: 400 x 600 mm
Greutate max. per cutie: 50 kg
Înălțimea raftului: 8 m

Întrebați un expert