Un depozit 100% automatizat, la cheie, pentru Würth în La Rioja

Un depozit 100% automatizat, la cheie, pentru Würth în La Rioja

Depozitul Würth deține un catalog complet de unelte, șuruburi, șaibe și burghie într-un nou centru din La Rioja.

Würth

Würth, o companie multinațională, și-a sărbătorit cea de-a 40-a aniversare de la înființarea sediului de afaceri în Spania prin extinderea facilităților sale din Agoncillo (La Rioja) cu soluții proiectate, fabricate și instalate de Mecalux. Recent, compania a deschis o nouă clădire de recepție și expediere, precum și un depozit autoportant complet automatizat pentru paleți. Depozitul automatizat, cu o capacitate de 15.190 de paleți, poate muta până la 300 de paleți/oră, contribuind la menținerea nivelului ridicat de servicii pe care Würth îl garantează clienților săi pentru livrările de comenzi în toată Spania.

Würth: peste 40 de ani în Spania

Würth este o companie germană care vinde toate tipurile de elemente de fixare, conectori și componente de asamblare pentru sectoarele de construcții, auto, chimie și instalații sanitare, printre altele. Catalogul său extins de produse, care cuprinde peste 125.000 de SKU-uri, include șuruburi, dibluri, instrumente de găurit și tăiat, unelte, îmbrăcăminte de lucru etc. Compania a fost înființată în 1945 în orășelul Künzelsau (în centrul Germaniei) ca o afacere angro cu șuruburi. Sediul său este încă acolo, iar firma are acum aproximativ 74.000 de angajați în peste 80 de țări de pe cinci continente.

Cei 250.000 de potențiali clienți ai Spaniei au atras Würth în această țară în 1977. Și-a înființat sediul și un centru logistic în Palau-solità i Plegamans (Barcelona) și un alt centru logistic în Agoncillo (La Rioja). Divizia spaniolă a devenit una dintre cele mai mari companii din cadrul grupului Würth (după sediul german). În ultimii ani, și-a extins și modernizat centrul său logistic din La Rioja pentru a stimula această creștere. Alături de depozitul inițial, au fost construite un depozit automatizat autoportant, o clădire cu doc de încărcare și locuri de parcare suplimentare pentru angajați și vizitatori. Una dintre cerințele Würth a fost ca operațiunile care se desfășoară la centrul său logistic să nu fie afectate în timpul implementării. Potrivit lui Pedro Montenegro, directorul logistic al Würth Spania, „Am lucrat foarte strâns cu inginerii și managerii de proiect ai Mecalux pentru a ne asigura că lucrările nu ne-au afectat clienții în niciun moment”.

Acest depozit răspunde cu ușurință cerințelor companiei, fără a uita perspectivele de creștere și, ca atare, a fost rezervat spațiu pentru extindere viitoare. Tehnologia a fost una dintre forțele motrice din spatele creșterii Würth. Din acest motiv, centrul logistic dispune și de cele mai moderne echipamente pentru depozitarea și transferul automat de marfă în celelalte zone, cu implicare minimă a operatorilor.

Mecalux a proiectat conveioare, macarale-stivuitor, lifturi de paleți și sisteme monoșină electrificate (EMS) pentru a garanta fluxurile dorite de companie pentru a aproviziona clienții în cel mai scurt interval de timp. În plus, culorile corporative Würth au fost chiar aplicate componentelor, arătând marea atenție a Mecalux pentru detalii. Cu alte cuvinte, rafturile, macaralele-stivuitor, sistemul de monoșină electrificat, lifturile pentru paleți și conveioarele sunt toate roșii și albe.

Pentru noi a fost esențial să găsim un partener. Să găsim o companie cu care să ne identificăm și să simțim că, pe termen lung, am putea continua să derulăm împreună proiecte de anvergură. Mecalux a fost și este o potrivire perfectă ca partener în toate expansiunile noastre logistice.

Pedro MontenegroManager de logistică la Würth Spania

Depozit autoportant: rafturile susțin clădirea

Dimensiunile considerabile ale depozitului autoportant automatizat îl fac să iasă în evidență în comparație cu alte clădiri: are 26 m înălțime, 115 m lungime și 23 m lățime.

Să lucrezi cu zeci de mii de SKU-uri a fost o provocare pentru companie. Așadar, a fost esențial să profităm de spațiul disponibil pentru a oferi capacitatea maximă potențială de depozitare. Potrivit lui Pedro Montenegro, „unul dintre marile avantaje ale soluției instalate de Mecalux este că în doar 3.500 m² putem depozita până la 15.000 de paleți. Cu un depozit de paleți ca cele pe care le aveam înainte, sincer, asta era pur și simplu imposibil”.

Depozitul este format din cinci culoare cu rafturi cu o singură adâncime pe fiecare parte, fiecare cu câte o macara-stivuitor corespunzătoare, pentru introducerea și extragerea mărfurilor. Aceste mașini lucrează la o viteză de deplasare de 220 m/min și o viteză de ridicare de 54 m/min. Pot muta până la 300 de paleți pe oră în cicluri combinate, adică intrările și ieșirile se efectuează simultan.

Întregul depozit este controlat de sistemul de management a depozitelor Easy WMS de la Mecalux, care funcționează împreună cu sistemul informatic Würth pentru a urmări toate mărfurile în timpul intrării, ieșirii și depozitării acestora.

Instalarea include două lifturi de paleți. Unul conectează zona de recepție și expediere (etajul inferior) cu punctele de intrare și ieșire din depozitul automatizat (etajul superior). Celălalt lift coboară paleții din depozitul automatizat la etajul inferior al depozitului existent.

O clădire atașată depozitului

Între noul depozit automatizat și depozitul construit anterior a fost ridicată o clădire de 15 m înălțime. Este împărțită în două etaje, fiecare păstrat pentru o operațiune diferită.

Etajul inferior

Intrările și ieșirile produselor se fac la nivelul inferior prin douăsprezece docuri de încărcare și descărcare. În acest scop, a fost instalat un circuit conveior cu trei puncte de intrare și două de ieșire. Acești paleți trebuie să traverseze un punct de control pentru paleți unde se verifică greutatea și dimensiunile (gabaritul) încărcăturii, precum și starea paleților (spații, blocuri și patine) și se identifică produsul prin citirea etichetei codului de bare. Paleții cu un singur SKU sunt verificați la acest etaj. Paleții cu mai mult de un SKU sunt așezați temporar pe rafturi și ulterior verificați la etajul superior.

Una dintre liniile de intrare are un sistem automat care furnizează paleți slave paleților care sunt în stare proastă. Odată ce mărfurile au trecut de punctul de control, un lift de paleți le ridică la etajul superior pentru a intra în depozitul automatizat.

Acest lift de paleți coboară și paleții din depozitul automatizat spre zona de expediere. La punctul de ieșire, paleții slave sunt preluați, stivuiți și utilizați din nou la punctul de intrare. Paleții care urmează să fie expediați se grupează în zona de preîncărcare de la parter, chiar în fața docurilor, în funcție de corespondența la aceeași comandă sau rută de transport.

Etajul superior

La etajul superior, un sistem de monoșină electrificat (EMS) transportă paleții care intră în depozitul automatizat până la culoarul atribuit lor de Easy WMS de la Mecalux. În același timp, cărucioarele EMS colectează paleții care merg spre zona de expediere și îi mută către liftul de paleți, care îi coboară la parter.

Paleții multi-SKU care circulă din depozitarea temporară sunt reverificați la acest etaj. Aici, SKU-urile sunt separate și sortate, cantitățile sunt verificate, produsele sunt identificate și trimise înapoi la depozitul automatizat.

Două stații de picking au fost instalate în fața sistemului de monoșină electrificat. Acolo, comenzile full-box sunt pregătite din produsele depozitate în depozitul automatizat. Accelerarea cât mai mult posibil a acestei operațiuni a fost o prioritate pentru Würth; prin urmare, instalația a fost proiectată pentru a furniza până la 60 de paleți/oră fiecărei stații de picking. Aceste stații sunt înzestrate cu echipamentul necesar pentru îndeplinirea diferitelor sarcini, inclusiv calculatoare, imprimante de etichete și brațe pneumatice pentru a facilita manipularea produselor (care pot fi voluminoase și foarte grele).

Folosind unități de ridicare pneumatice, operatorii efectuează pickingul articolelor direct de pe paleți, care sunt aduși la stațiile de picking de sistemul de monoșină electrificat, și plasează aceste articole pe un alt palet. Produsele care compun fiecare comandă sunt grupate pe acest alt palet. Până la opt comenzi pot fi pregătite simultan în cele două locații. La etajul superior, un circuit de transport conectează noul depozit automatizat de depozitul original al Würth. Depozitul menționat, cu o capacitate de aproximativ 10.000 de paleți, este destinat produselor care, datorită dimensiunilor și tipului de produs (substanțe chimice), nu pot fi depozitate în depozitul automatizat. Mai mult, aici se face picking și pentru unități de dimensiuni mici. Transportoarele furnizează depozitului produsele necesare pentru picking-ul comenzilor.

AVANTAJE PENTRU WÜRTH

  • Soluție personalizată: utilizarea proactivă a suprafeței oferă o capacitate de depozitare de 15.190 de paleți și s-a rezervat spațiu pentru extinderea viitoare.
  • Depozit de înaltă tehnologie: noul depozit este complet automatizat, ceea ce asigură fluxuri de lucru ridicate, fără erori.
  • Pickingul ca prioritate: depozitul automatizat încorporează o zonă specifică de picking a întregului colet, iar un circuit cu conveior alimentează depozitul deja construit cu mărfurile necesare pentru pickingul unităților de dimensiuni mici.
Depozit autoportant
Capacitate de depozitare: 15.190 de paleți
Dimensiunea paletului: 800 x 1.200 mm
Greutatea max. a paletului: 1.000 kg
Înălțimea depozitului: 26 m
Lungimea depozitului: 115 m
Lățimea depozitului: 23 m

Întrebați un expert