Accumulation channels allow pallets to be organized as part of the automatic warehouse dispatch control process

Livrare și recepție în depozit: avantajele controlului automat al stocurilor

19 Aug 2022

Obiectivul gestionării intrărilor și ieșirilor către și dinspre depozit este de a reflecta cât mai precis posibil fluctuațiile stocurilor. Datorită acestui fapt, puteți cunoaște perfect fluxurile dvs. de mărfuri și puteți evalua dacă proiectarea și funcționarea instalației răspund eficient.

În articolul nostru, analizăm în profunzime cum să controlăm eficient activitățile de expediere și recepție din depozit pentru a menține un nivel ridicat de servicii. În plus, vom examina avantajele oferite de un WMS în înregistrarea fluxurilor de materiale.

Intrări și ieșiri de stocuri: provocări comune

Efectuarea unui control amănunțit, fără erori, a recepțiilor de intrare în inventar și al expedierilor este complicată, mai ales atunci când se face manual (de exemplu, cu instrumente precum Microsoft Excel).

Unele dintre problemele obișnuite includ:

  • Lipsa standardizării în înregistrarea mărfurilor, sau deficiențe în proces.
  • Discrepanțe între datele de inventar prezentate de sistem și mărfurile prezente fizic în instalație.
  • Absența unui sistem de codificare armonizat pentru toate SKU-urile.
  • Greșeli în excesul datelor de inventar împărtășite de întreaga companie, ceea ce complică managementul achizițiilor pentru departamentul de achiziții.

O soluție care rezolvă majoritatea erorilor în controlul intrărilor și ieșirilor din depozit este să se bazeze pe un WMS care computerizează datele și organizează automat procesul.

Sistemele de management al depozitelor sunt integrate cu dispozitive de identificare (scanere sau terminale de radiofrecvență, de exemplu), rezultând un mod de lucru ghidat, optimizat tot timpul.

De ce să automatizăm operațiunile de expediere și primire a stocurilor?

Pentru a revizui beneficiile utilizării unui sistem de management al depozitului pentru a controla intrările și ieșirile de stoc din instalație, vom lua ca bază Easy WMS Mecalux.

Prezentare generală a controlului fluxului de intrare cu un WMS

Așa cum se vede în articolul nostru despre recepția mărfurilor, această zonă de lucru din depozit este alcătuită din diverse faze care includ deplasarea fizică a produselor, activitățile de verificare a documentelor și alte sarcini efectuate de operatori, precum etichetarea.

Cu toate acestea, în realitate, în spatele fiecărei recepții de mărfuri se află o gamă largă de posibilități. În timpul acestui proces logistic, pot apărea întrebări, cum ar fi: ce etape trebuie să urmez pentru recepții cu mai multe SKU-uri? Cum trebuie să gestionez recepțiile neprogramate, astfel încât acestea să nu creeze blocaje? Și, pe lângă toate acestea, dacă am de-a face cu cross-docking și/sau returnări?

Cu un WMS, veți fi pregătit să răspundeți eficient fiecărei situații, menținând controlul asupra intrărilor și ieșirilor din depozit în orice moment. Din punct de vedere fizic, software-ul este integrat cu sisteme care transmit informații la gestionarea intrărilor de mărfuri. Cele mai frecvente sunt:

  • Puncte de control pentru paleți: în multe instalații automatizate intrările și ieșirile de mărfuri sunt gestionate cu intervenție umană minimă. Punctele de control verifică starea paleților și transmit acele date către WMS (care le salvează apoi în baza de date ERP).
  • Terminale de radiofrecvență: operatorii scanează codurile de pe fiecare container și verifică informațiile, urmând instrucțiunile de la WMS.
Punctele de control pentru paleți controlează intrările de paleți în instalație într-un mod complet automatizat
Punctele de control pentru paleți controlează intrările de paleți în instalație într-un mod complet automatizat

Odată ce datele sunt introduse în WMS, sistemul își adaptează operațiunile prin ajustarea sarcinilor la tipul de marfă primită. WMS fie alocă produsele primite într-o zonă-tampon de intrare (zonă de depozitare temporară), fie le trimite direct pentru a fi alocate, prin intermediul echipamentelor de manipulare automată sau manuală.

Folosind Easy WMS ca model, acestea sunt câteva dintre funcțiile legate de diferitele tipuri de intrări de produse:

  • Recepție de la furnizor: acesta este un proces standard aplicat oricărui tip de intrare de mărfuri. Această funcție verifică datele din comanda de achiziție cu informațiile de pe eticheta produsului atunci când introduceți articolul în inventar.
  • Recepții de containere pline: acestea sunt cele mai rapide, deoarece sunt destinate mărfurilor cu un singur SKU care sosesc pe paleți. Prin urmare, stocul este înregistrat în grupuri, iar sistemul atribuie un cod de identificare automat fiecărui pachet.
  • Recepții cu mai multe SKU-uri: spre deosebire de tipul anterior, această funcționalitate gestionează paleții de intrare care conțin diferite SKU-uri. În acest caz, fiecare SKU este înregistrat separat.
  • Marfă în așteptarea livrării (cunoscut și ca notificare prealabilă de expediere sau ASN): intrarea mărfurilor este planificată în avans, deci informațiile au fost deja transferate de la ERP la WMS. Deși produsele nu se află fizic în depozit, containere sunt create pentru ele în sistem. Odată ce paleții sosesc, datele fizice și digitale sunt conectate.
  • Recepții în orb: aceasta vă permite să deschideți o comandă de intrare stoc fără a fi programată în sistem în prealabil. Operatorul o creează prin intermediul terminalului său de radiofrecvență. Scopul este ca activitatea de depozit să continue și ca mărfurile să nu provoace blocarea fluxurilor de intrare.

Să aruncăm o privire la două cazuri specifice de control al mărfurilor primite:

  • Gestionarea retururilor: procedura este adaptată particularităților retururilor de produse primite. Aceste retururi sunt adăugate la inventarul instalației, iar starea lor este actualizată pe tot parcursul procesului de control al calității. În mod normal, sunt plasate într-o zonă rezervată acestei operațiuni pentru a nu împiedica celelalte sarcini.
  • Operațiuni de cross-docking: sistemul salvează ruta directă către locația de cross-docking sau trimite bunurile primite direct la expediere (cross-docking pur). WMS organizează distribuția acestui stoc, încrucișând informațiile cu datele privind ieșirile programate de mărfuri.
WMS permite controlul automat al intrărilor și ieșirilor de mărfuri către și dinspre instalație
WMS permite controlul automat al intrărilor și ieșirilor de mărfuri către și dinspre instalație

Opțiuni pentru controlul mărfurilor de ieșire cu un WMS

Gestionarea fluxurilor de ieșire este de o importanță fundamentală atunci când vine vorba de activitățile din depozit. În final, picking-ul este în întregime coordonat în jurul priorității stabilite în operațiunile de expediere. Cu WMS-uri, există diferite moduri de a gestiona procesul de expediere.

  • Controlul comenzilor de ieșire în funcție de stare: vizibilitatea expedierii este vitală pentru detectarea timpurie a incidentelor. Prin urmare, sistemul facilitează identificarea fiecărei modificări a ordinului de ieșire cu indicații precum: în standby, epuizat, eliberat (a sosit data expedierii), în pregătire (este deja integrat în rutele de picking), întrerupt, închis sau completat și anulat (dacă a fost făcut din orice motiv).
  • Selectarea strategică a priorităților în ordinele de ieșire: sistemul procesează o cantitate mare de informații logistice legate de transporturi pentru a aranja ulterior sarcinile de picking. De exemplu, se iau în considerare rutele de expediere, opririle (paleții sunt plasați în camion în funcție de locul unde vor fi livrați mai întâi), stivuirea mărfurilor (în special în cazul paleților multi-SKU, este esențial ca mărfurile să ajungă fără deteriorare) și localizarea stocului în instalație, printre alți factori.
  • Controlul etapei finale de ieșire a mărfurilor: WMS-ul ajută la verificarea faptului că produsele alese sunt corecte. Imediat după aceea, acestea sunt degrupate (dacă au fost consolidate anterior), ambalate și depozitate, așteptând să fie ridicate de către transportatori.

Operațiunile de expediere și recepție în depozit: gestionați-le optim pentru un stoc sănătos

Controlul intrărilor și ieșirilor din depozit vă permite să îmbunătățiți vizibilitatea mișcărilor de mărfuri care au loc în instalația de depozitare.

În realizarea acestui lucru automat cu ajutorul unui WMS, sistemul oferă managerului de depozit informații extrem de relevante pentru luarea deciziilor. Aceste decizii nu afectează doar munca depusă în instalație, dar au și un impact enorm asupra sarcinilor de achiziție și în managementul stocurilor.

Dacă depozitul dumneavoastră controlează intrările și ieșirile de mărfuri către și dinspre instalație, manual cu hârtie sau cu programe precum Excel, nu ezitați să solicitați o demonstrație a Easy WMS. Un specialist Mecalux vă va arăta potențialul acestui WMS pentru gestionarea automată a operațiunilor de expediere și recepție din depozit.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: