Trucks loading and unloading goods at the warehouse docks

Recepția de mărfuri în depozit: etape și bune practici

03 Feb 2023

Recepția mărfurilor este una dintre cele mai importante operațiuni din depozit, deoarece pornește fluxul de materiale. Dacă este gestionată prost, acesta este punctul de pornire pentru erorile care apar ulterior în inventarul dvs. și limitează productivitatea unei instalații.

Organizarea corectă a recepției mărfurilor este cheia realizării unui depozit eficient și a controlului costurilor operaționale. Pentru a face acest lucru, merită să cunoașteți sarcinile implicate în acest proces, sfera lor de aplicare și ce strategii pot fi realizate pentru a le îmbunătăți.

Sarcini asociate cu recepția mărfurilor

Recepția mărfurilor este depășită doar de introducerea comenzilor de la furnizori. Procesul reprezintă o serie de sarcini interconectate care pot fi grupate în patru grupuri mari:

1. Planificare și informații

Planificarea sosirii mărfurilor este esențială pentru a preveni blocajele la docurile depozitului dumneavoastră. Procesul de primire a mărfurilor este parțial condus de buna coordonare a lanțului de aprovizionare și, în principal, prin managementul achizițiilor sau aprovizionării. De exemplu, acesta este pâinea și cuțitul operațiunilor de cross-docking.

Gestionarea informațiilor de top este, de asemenea, esențială pentru accelerarea recepției mărfurilor. În plus, toate părțile implicate trebuie să aibă cunoștință de comenzile anticipate și de orele de sosire ale acestora.

2. Descărcarea și gestionarea cheului de încărcare

Acest sub-grup de operații se referă la descărcarea mărfurilor din camioane și transportul acestora la zona de recepție sau consolidare, sau direct la locul lor de depozitare pe rafturi.

Lucrătorii desemnați pentru recepții trebuie să aibă o procedură pentru a face față oricărei situații date. Astfel, ei vor ști cum să procedeze și ce echipament de manipulare să folosească.

Recepția mărfurilor în depozit
Recepția mărfurilor în depozit

3. Controlul calității mărfurilor

La primirea comenzilor se face o verificare prealabilă a avizelor de expediție pentru a vedea dacă acestea corespund cu ceea ce s-a aranjat cu furnizorul din punct de vedere al cantității, modelului și caracteristicilor. De asemenea, pachetul este verificat pentru a se asigura că este în stare perfectă.

După verificarea inițială, în funcție de tipul de pachete livrate, un control de calitate mai strict poate fi necesar în unele cazuri. De exemplu, acest lucru se întâmplă atunci când:

  • Materiile prime sunt livrate în depozitul dumneavoastră: multe companii au propriul control al calității pentru a evalua materiile prime primite.
  • Produsele includ alimente sau anumite medicamente care necesită condiții speciale de păstrare în ceea ce privește temperatura și umiditatea pentru a le conserva în mod corespunzător. În timpul acestui pas, este esențial să verificați dacă lanțul dumneavoastră frigorific rămâne intact, adică neîntrerupt.
  • Bunuri periculoase: reglementări specifice guvernează procedurile lor de ambalare, încărcare și descărcare, deoarece acestea sunt produse care implică riscuri suplimentare atunci când sunt manipulate.

Timpul necesar pentru efectuarea acestor verificări este cunoscut ca fiind carantină iar depozitul dumneavoastră va necesita o zonă desemnată pentru aceste proceduri.

În depozitele automate, punctul de control al paleților este responsabil de controlul calității după primirea mărfurilor.
În depozitele automate, punctul de control al paleților este responsabil de controlul calității după primirea mărfurilor.

Dacă mărfurile ajung pe paleți standard, este posibil să se automatizeze controlul calității datorită punctelor de control pentru paleți construite direct pe structura transportorului, așa cum se arată în imagine.

4. Etichetare, consolidare și delimitare

Pe parcursul întregului proces de recepție a mărfurilor, este de o importanță vitală să înregistrați toate informațiile și să înregistrați sosirea de materiale noi pentru controlul trasabilității. De exemplu, „raportul de recepție” al fabricii reunește datele dumneavoastră, cum ar fi numărul sau codul comenzii, avizul de livrare, rezultatele controlului calității, descrierea și identificarea mărfurilor și cantităților.

În depozitele cu sistem de management, aceste date sunt computerizate în funcție de parametrii logistici utilizați în compania dumneavoastră (de obicei în acord cu baza de date a ERP).

În general, situații precum acestea se pot întâmpla în timpul recepției de mărfuri:

  • Se primesc produse fără un palet de bază și trebuie să treacă printr-o fază de consolidare și înregistrare pentru a fi introduse in depozit.
  • Marfa este organizată pe paleți iar apoi se face o verificare rapidă a cantităților și caracteristicilor de transportat direct la rafturi.
  • Retururile ajung aici și aici este locul unde reverse logistics management a companiei dvs. intră în joc. În mod normal, fiecare companie are propriile reguli cu privire la verificările produselor returnate și poate solicita înghețarea stocului pentru aceste verificări.

Deși nu este ideal, uneori apar așa-zise recepții în orb, adică o comandă ajunge la dvs. fără notificare prealabilă sau la o altă oră decât cea programată. În acest caz, cel mai bine este să aveți un plan de acțiune în vigoare pentru a-l gestiona eficient. Un sistem de management al depozitului este de mare ajutor în astfel de situații, deoarece direcționează fluxurile de lucru fără a interfera cu alte operațiuni din depozit și fără a perturba controlul stocurilor.

Ca parte a acestei faze, marfa trebuie să fie etichetată cu sistemul de identificare al companiei si un recipient de depozitare trebuie specificat în depozit.

Ingrediente pentru o bună recepție a mărfurilor în depozit

Ce strategii pot implementa pentru a îmbunătăți recepția mărfurilor într-un depozit? Având în vedere următoarele sfaturi, puteți orchestra un proces de introducere eficient:

Ajustați planificarea intrărilor la potențialul de amenajare al depozitului dvs

Relația dintre aspectul unui depozit și planificarea operațională (de exemplu, intrarea mărfurilor) este bidirecțională. Pe scurt, în stadiul incipient al unui proiect de proiectare a unui depozit, merită să urmăriți cu atenție modul în care sunt aranjate docurile de încărcare. Ce caracteristici trebuie să includă se bazează pe camioane și tipul de mărfuri pe care le transportă și de câte puncte de acces sunt necesare (anticipând extinderile viitoare).

În mod similar, gestionarea intrărilor de mărfuri (și expedierilor) trebuie să fie planificată pe baza infrastructurii disponibile a companiei dumneavoastră.

Evaluați potențialul automatizării muncii la recepțiile de mărfuri

Uneori, o saturare a punctelor de acces la depozit poate proveni nu dintr-o planificare defectuoasă, ci din modificări structurale care dau formă din neatenție modului în care funcționează compania dumneavoastră. De exemplu, vă confruntați cu o creștere a vânzărilor care, încetul cu încetul, crește nivelul de activitate globală în depozitul dvs.

Înainte ca acest lucru să ajungă la un punct de fierbere, analizați procesele, detectați punctele de îmbunătățire și găsiți soluții care accelerează lucrurile. În acest sens, automatizarea oricăror sarcini implicate în recepția mărfurilor oferă cele mai bune rezultate atunci când un depozit este adiacent unui centru de producție, deoarece mișcările de produse care intră sunt repetitive și foarte previzibile.

Depozitul Dafsa din Spania a instalat un circuit de transport care ajută la recepția mărfurilor.
Depozitul Dafsa din Spania a instalat un circuit de transport care ajută la recepția mărfurilor.

Câteva exemple sunt Dafsa și Firat Food, companii care au lucrat alături de Mecalux pentru a implementa sisteme automatizate în depozitele lor. Ambele au un circuit cu conveior lângă docurile de încărcare și descărcare, care economisesc deplasările operatorului. Acestea sunt echipate cu puncte de control pentru paleți care efectuează controlul calității, verifică gabaritul de încărcare și starea încărcăturii, dar le și înregistrează și actualizează stocurile în timp real datorită Easy WMS de la Mecalux.

Stabiliți protocoale pentru a reglementa întregul proces de primire a mărfurilor.

Cu cât operațiunea este mai standardizată, cu atât vor avea loc mai puține incidente. De fapt, a avea un sistem de management al depozitului este un mare pas înainte în sarcinile privind înregistrarea. Cu un WMS, hârtia dispare și totul este integrat perfect într-un singur loc, facilitând accesul și controlul asupra informațiilor dvs.

Puteți efectua lucrări de recepție a mărfurilor, cum ar fi adăugarea stocului anticipat de intrare, înregistrându-l, etichetându-l și gestionând locația de depozitare pentru a optimiza spațiul disponibil. În plus, WMS ajută la organizarea unor sarcini mai complexe, cum ar fi gestionarea recepțiilor în orb, returnările și cross-docking-ul.

Sistemul de management al depozitului se implică în sarcini legate de primirea mărfurilor.
Sistemul de management al depozitului se implică în sarcini legate de primirea mărfurilor.

În concluzie, dincolo de etapele pe care le implică recepția mărfurilor și de diferitele strategii menite să o optimizeze, operațiunile eficiente sunt imposibile fără ca operatorii să fi primit suficientă pregătire pentru a le realiza. Indiferent dacă un WMS rulează sau nu în interiorul depozitului dvs., capacitatea muncitorilor este „veriga lipsă” a unui depozit eficient.

Dacă credeți că pentru procesele dvs. de logistică interne, inclusiv recepția mărfurilor, este loc de îmbunătățire, intrați în legătură. Unul dintre experții Mecalux va analiza totul în detaliu și va propune soluții adaptate provocărilor dumneavoastră particulare.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: