The purpose of a barcode is to encode characters to more easily identify the characteristics of a product

Codurile de bare GS1-128 în logistică

05 Dec 2022

Sistemul GS1-128 de cod de bare (cunoscut anterior ca EAN-128) constituie codul de bare standard în logistică pentru depozitarea și schimbul de informații despre produse la nivel internațional. De altfel, această metodă a devenit una dintre cele mai eficiente pentru organizarea intrărilor și ieșirilor de mărfuri în depozite, una dintre cele mai mari bătăi de cap pentru managerii de logistică.

În această postare, analizăm GS1-128, datele care îl compun și aplicațiile sale reale în instalațiile de depozitare de astăzi. Să trecem la treabă.

Ce este un cod de bare GS1-128?

Eticheta GS1-128 este un cod internațional utilizat în producție, depozitarea produselor și pregătirea comenzilor. Utilizat pe scară largă în domeniul logisticii, acest cod conține caractere numerice și alfanumerice care reprezintă caracteristicile produsului, de exemplu, numărul său de lot, data de fabricație și data de expirare.

Cunoscut ca EAN-128 până în 2005, când a fost redenumit GS1-128, acest standard are un set de identificatori de aplicație (AI-uri) — relația dintre cifre și semnificația lor în lumea reală — care garantează trasabilitatea produsului pe tot parcursul călătoriei sale de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Astfel, codurile de bare GS1-128 trebuie să includă informații codificate care pot fi citite de om pentru a facilita atât operațiunile automate ale utilajelor (puncte de control pentru paleți și scanere de coduri de bare), cât și munca persoanelor însărcinate cu pregătirea și primirea mărfii.

În realitate, scopul acestei codificări este de a optimiza introducerea automată a datelor în sistemele informatice. Totuși, pentru a verifica din nou informațiile în caz de dubiu, eticheta conține și date care pot fi citite fără dispozitiv electronic.

Codurile de bare GS1-128 pot include următoarele date:

  • Numărul de ambalare și cantitățile de produse
  • Greutatea și capacitatea produsului
  • Fabricarea produsului și/sau data de expirare
  • Destinația finală a produsului
  • Numărul comenzii clientului
  • Numărul lotului
  • Codul contului de client

Ce date conține o etichetă GS1-128?

O etichetă GS1-128 reflectă diferitele elemente care definesc operațiunea logistică: date care pot fi citite de om, cum ar fi data de expirare sau destinatarul; SSCC (Serial Shipping Container Code), care face posibilă trimiterea comenzii; și codul de bare, care eficientizează înregistrarea informațiilor despre produse în sistem.

Exemplu de etichetă GS1-128
Exemplu de etichetă GS1-128

Informații care pot fi citite de om

Informații generale pentru fiecare sector, specificând date precum numărul lotului de produse, data expedierii și numele companiei emitente, printre alte date.

Cod SSCC

SSCC (Serial Shipping Container Code) face posibilă identificarea unei încărcături într-un transport sau o expediere. Acest cod este util mai ales pentru a asigura livrări eficiente.

SSCC are un total de 18 cifre aranjate după cum urmează:

  • Cifra de extensie, o valoare între 0 și 9 (prima cifră) atribuită de companie.
  • Prefixul companiei GS1 (7 până la 10 cifre).
  • Numărul de referință de serie, bazat pe lungimea prefixului companiei GS1 (între 6 și 9 cifre).
  • Cifra de verificare, derivată dintr-un calcul matematic reprezentând codul în întregime.

Cod de bare

Aceasta este un număr codificat care identifică un produs și include următoarele componente:

  • Identificatori de aplicație (AI-uri)
  • Separatoare FNC1

AI-urile sunt coduri numerice de două sau mai multe cifre care reflectă o categorie de date, cum ar fi numărul lotului (10) sau data ambalării (13), printre multe altele. Principalul atribut al acestor coduri este concatenabilitatea lor, adică capacitatea de a lega împreună mai multe combinații de AI-uri pentru a forma un singur cod de bare.

Între timp, separatoarele FNC1 sunt elemente variabile inserate între diferitele AI-uri pentru a le diferenția unele de altele.

Acest tabel prezintă cele mai comune AI-uri:

AI Conţinut Structura
00 Codul serial al containerului de transport (SSCC) n2 + n18
01 Numărul articolului comercial global (GTIN) n2 + n14
10 Numărul lotului n2 + an...20
11 Data fabricației n2 + n6
13 Data ambalării n2 + n6
15 Termen de valabilitate n2 + n6
17 Data expirării n2 + n6
37 Numărul de articole comerciale sau piese de articole comerciale conținute într-o unitate logistică n2 + n...8
320X Greutate netă, livre n4 + n6

Legendă:

  • nX: o dată numerică obligatorie, cu lungime fixă, de X caractere.
  • n...X: o dată numerică de lungime variabilă cu maximum X caractere numerice.
  • an...X: o dată alfanumerică de lungime variabilă cu maximum X caractere.

Exemplu: (02)67884344353521(37)23123902(10)34533

Amplasarea codurilor de bare GS1-128

Amplasarea codurilor de bare GS1-128 pe paleți

Pe paleții cu înălțimea mai mică de 16", etichetele trebuie aplicate cât mai sus posibil, fără a îngreuna citirea codului de bare și asigurându-vă întotdeauna că sunt plasate la cel puțin 2" de marginea verticală.

Pentru paleții cu înălțimea de peste 16", etichetele trebuie atașate la 16-32" de bază, lăsând cel puțin 2" spațiu de la marginea verticală.

În ambele cazuri, etichetele trebuie aplicate pe ambele părți ale paletului pentru a facilita citirea codului de bare.

Amplasare pe cutii sau paleți

În cazul mărfurilor în cutii, standardul este ca cel puțin o parte a coletului să conțină o etichetă. Cu toate acestea, este recomandabil să imprimați un GS1-128 diferit pentru fiecare parte a cutiei. Capătul codului trebuie plasat la cel puțin 1,25" de bază și 0,75" de marginea verticală.

De la punctele de control pentru paleți la picking: utilizarea etichetelor GS1-128 în logistică

În logistică, rolul codurilor de bare este de a unifica informațiile despre un produs pe o singură etichetă. Acest lucru garantează automatizarea unor astfel de procese complexe precum controlul calității și onorarea comenzilor.

În acest sens, principala funcție a standardului GS1-128 în logistică este de a înregistra încărcăturile unitare de produs și introduce datele cheie în sistem: de la data expirării până la orice alte informații esențiale de logistică, cum ar fi rutele de expediere.

Această soluție asigură trasabilitatea și monitorizarea produsului pe toate verigile lanțului de aprovizionare, precum și fluxurile optime de mărfuri în instalație.

Așadar, am văzut că etichetele GS1-128 sunt vitale pentru gestionarea intrărilor și ieșirilor de produse din depozit. Dar unde exact sunt folosite în cea mai mare parte?

  • Puncte de control pentru paleți: în timpul monitorizării intrărilor și ieșirilor din depozit, sistemele automate de depozitare au de obicei linii de transport echipate cu puncte de control pentru paleți. Acolo, datele despre produs sunt introduse în sistem prin intermediul unui cititor de coduri de bare, în timp ce măsurătorile și starea corectă atât a paletului, cât și a mărfurilor sunt verificate.
  • Picking: sisteme multiple precum pick-to-light încorporează coduri de bare în operațiunile lor. Acest lucru accelerează pregătirea comenzii și minimizează erorile care apar în mod normal în timpul acestui proces.
Punctele de control pentru paleți au sarcina de a verifica măsurătorile și starea corectă a paletului și a mărfurilor
Punctele de control pentru paleți au sarcina de a verifica măsurătorile și starea corectă a paletului și a mărfurilor

Viitorul: IoT și WMS-uri

Sistemele de management al depozitelor (WMS) au capacitatea de a scana și înregistra informații despre codul GS1-128 pentru a eficientiza operațiunile care au loc într-o instalație. Într-adevăr, WMS-urile sunt capabile să citească, să proiecteze și să imprime etichete cu codurile de bare corespunzătoare din datele introduse în sistem.

Cu toate acestea, companiile integrează treptat alte tehnologii pentru a le combina cu – sau chiar înlocui – codurile de bare. Acesta este cazul, de exemplu, al tehnologiei RFID. Exact la fel, etichetele GS1-128 au multiple avantaje care le fac indispensabile pentru anumite operațiuni din zilele noastre. La recepția mărfii, de exemplu, doar un scaner de coduri de bare poate garanta citirea corectă a etichetei.

În cele din urmă, deși aceste etichete vor continua să constituie o soluție eficientă în logistică, în particular în procesele put/pick-to-light, alte tehnologii mai inovatoare, cum ar fi 5G și IIoT (Industrial Internet of Things)le urmează îndeaproape. Aceste noi tehnologii reprezintă un viitor foarte promițător în care toate elementele logistice vor fi interconectate, rezultând o eficiență și productivitate sporite în instalațiile logistice.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: