Minimum stock levels ensure continuous stock replenishment

Niveluri minime de stoc: definiție și strategii

22 Nov 2022

Clasificarea inventarului în diferite tipuri de stocuri ajută o companie să-și monitorizeze și eficientizeze nivelurile stocurilor operaționale pentru lanțul său de aprovizionare. Pe măsură ce comenzile sunt expediate, produsele depozitate scad în cantitate. Luând în considerare aceste fluctuații, apar două concepte cheie:

  • Nivelul maxim de stoc: determinat de capacitatea de depozitare a depozitului și de politica de cumpărare sau achiziție.
  • Nivelul minim de stoc de operare: indică punctul de consum al stocurilor la care mărfurile trebuie reînnoite, chiar înainte ca stocul de siguranță să fie folosit.

Regula pentru nivelurile minime/maxime ale stocurilor este una dintre cele mai adânc înrădăcinate metode de control ale stocurilor în afaceri. În articolul nostru, vom analiza domeniul de aplicare și limitările acestuia, arătându-vă cum să optimizați nivelurile minime de stoc în instalația dvs.

Care este nivelul minim de stoc? Regula nivelului minim/maxim al stocurilor

Cu regula pentru nivelurile minime/maxime ale stocurilor, se stabilește un punct de aprovizionare și, pe măsură ce SKU-urile sunt epuizate, acestea sunt comandate din nou pentru a completa inventarul.

Vizual, prin urmare, ele iau forma unui grafic în dinți de ferăstrău, cu vârfuri reprezentând achiziții de inventar și depresiuni arătând expedierea acestor mărfuri din depozit.

Este o metodă simplă de implementat și poate fi automatizată cu aproape orice ERP sau WMS. În acest fel, când un SKU ajunge la nivelul minim de stoc, sistemul emite o notificare sau un ordin de aprovizionare automată, scutind managerii de îndeplinirea acestei sarcini.

Deși există diverse metode de stabilire a nivelurilor minime de stoc, pe scurt, principalele variabile implicate în calcularea acestui parametru sunt:

  • Prognoza cererii: câte unități din acel SKU anume sunt consumate într-o anumită perioadă de timp?
  • Termen de livrare furnizor: cât timp durează procesarea comenzii și până ajunge marfa în depozit?
  • Costul comenzii (și dimensiunea) și standardele furnizorilor în acest sens.

Reprezentarea grafică a nivelurilor stocurilor

Diagrama reprezintă diferitele niveluri de stoc într-o formă simplificată
Diagrama reprezintă diferitele niveluri de stoc într-o formă simplificată

Care sunt limitările regulii privind nivelul minim/maxim al stocurilor?

Regula pentru nivelurile minime/maxime ale stocurilor este simplă și ușor de implementat, motiv pentru care este aplicată de atât de multe companii. Cu toate acestea, există constrângeri asupra acestui ghid care trebuie menționate:

  • Se bazează pe analiza fiecărui SKU individual, fără a ține cont de stocul general sau starea furnizorului. De exemplu, ar putea exista un furnizor a cărui politică de comandă impune companiei să atingă un anumit nivel de cheltuieli; totuși, această sumă poate fi împărțită între toate produsele din catalogul furnizorului. Cu o abordare a nivelului de stoc minim/maxim, comanda va fi emisă atunci când costul necesar a fost atins cu un singur SKU și nu cu un set de SKU-uri, ceea ce ar putea fi mai benefic din punct de vedere economic.
  • Nu ia întotdeauna în considerare tendințele produselor. Fiecare SKU are un ciclu de viață cu diferite etape de impact care necesită: introducere, creștere, maturitate și declin. Cu excepția cazului în care regula privind nivelul minim/maxim al stocurilor este în curs de revizuire manuală continuă (ceea ce ar însemna pierderea avantajelor automatizării în acest proces), aprovizionarea constantă poate duce la acumularea de stocuri excesive costisitoare.
Diagrama ilustrează ciclul de vânzări al produsului, ceea ce regula pentru nivelurile minime/maxime ale stocurilor nu ia întotdeauna în considerare
Diagrama ilustrează ciclul de vânzări al produsului, ceea ce regula pentru nivelurile minime/maxime ale stocurilor nu ia întotdeauna în considerare

Avantajele îmbunătățirii managementului nivelului minim de stoc

O consecință a implementării unei politici rigide de nivel minim/maxim al stocurilor este că ajungeți să acumulați stoc mai mare decât este necesar. De fapt, optimizarea stocurilor depozitate este una dintre pietrele de temelie ale metodologiei logistice Lean, iar avantajele acesteia sunt de remarcat:

  • Se reduce capitalul investit în deținerea de stocuri, o investiție care poate fi alocată altor elemente, crescând astfel lichiditatea companiei.
  • Aceasta reduce costurile legate de menținerea stocului respectiv, care reprezintă o sumă semnificativă în cadrul costurilor de depozitare logistică. Optimizarea minimizează, de asemenea, riscul de depozitare a stocurilor cu rotație scăzută care ar putea deveni brusc învechite și ar putea duce la pierderi pentru afacere.
  • Eliberează spațiu în depozit, astfel încât să poată fi reutilizat pentru a extinde catalogul, pentru a crește capacitatea zonei de picking sau pentru a păstra stocul care este cu adevărat destinat să fie depozitat acolo.

Deci, cum vă optimizați inventarul pentru a menține nivelurile minime ale stocurilor?

Ei bine, iată câteva sfaturi:

Clasificați și prioritizați-vă inventarul din depozit

Revizuirea și clasificarea stocurilor depozitate în funcție de rotația stocului va scoate la lumină produse care nu s-au vândut bine și care împiedică gestionarea generală a stocurilor.

În acest sens, software-ul de gestionare a depozitelor vă permite nu numai să implementați numărul de cicluri care verifică acuratețea datelor de inventar, dar și să aveți o înregistrare istorică valoroasă care va face sarcina de optimizare a stocurilor mult mai ușoară.

În plus, gestionarea acestor informații va fi extrem de utilă pentru prioritizarea nivelurilor minime de stoc pentru cele mai importante SKU-uri în funcție de diverși parametri logistici: cifra de afaceri, marjele de profit și costul de achiziție, printre altele. Astfel, nivelurile minime de stoc pentru fiecare SKU trebuie stabilite dintr-o perspectivă cuprinzătoare, spre deosebire de una individuală: toate concurează împreună pentru aceeași investiție în achiziționarea de stocuri.

Planificați dincolo de cifrele minime de stoc

Ocazional, regula nivelului de stoc minim/maxim funcționează în vid, mai ales dacă a fost automatizată în așa fel încât să fie aplicată strict atunci când stocurile ating nivelul minim. Oricum ar fi, este indicat să planificați comenzile de aprovizionare ținând cont de factorii care afectează operațiunile logistice, nu numai de cifrele privind nivelul stocurilor.

Dacă nu, recepția mărfurilor în instalație poate produce supraîncărcare. În plus, dacă o comandă de cumpărare plasată la un furnizor este configurată pentru expediere automată, compania pierde avantajele consolidării și grupării mărfurilor.

În orice caz, depozitul trebuie să fie pregătit să facă față unor astfel de situații dificile. Deținerea unui WMS face posibil ca instalația să proceseze recepții neplanificate și să organizeze gestionarea ulterioară a locației acestor bunuri.

Automatizarea mișcărilor încărcăturii reduce termenele de livrare din depozit, îmbunătățind rotația produselor
Automatizarea mișcărilor încărcăturii reduce termenele de livrare din depozit, îmbunătățind rotația produselor

Organizați-vă depozitul prin reducerea costurilor de operare

Funcția principală a inventarului este de a permite companiei să răspundă cererii la momentul potrivit și în modul potrivit. În ciuda strategiilor precum sistemul just-in-time, care urmărește să abordeze paradigma stocului zero, depozitarea mărfurilor este și va fi întotdeauna necesară pentru buna funcționare a lanțului de aprovizionare.

Pe baza faptului că trebuie să existe un nivel minim de stoc, costurile de exploatare trebuie reduse la minimum: astfel, reduceți timpul în care trebuie depozitat inventarul. O modalitate practică de a face acest lucru este să lucrați la eficiența depozitului, îmbunătățind termenele de livrare. Acestea pot fi împărțite în două tipuri:

  • Termene fizice de livrare: acestea se referă la timpul necesar transportului mărfurilor dintr-un loc în altul. Fără îndoială, automatizarea proceselor, cum ar fi mișcările de mărfuri în instalație, eliberează operatorii să efectueze mai multe sarcini cu valoare adăugată.
  • Termene de livrare a informațiilor: acestea se referă la timpul alocat procesării comenzilor și listelor de picking și organizării fiecărei sarcini în ordinea corectă de prioritate. WMS-urile au fost dezvoltate ca instrumente puternice capabile nu numai să reducă timpii de ciclu, ci și să perfecționeze execuția operațiunilor până când acestea sunt practic fără erori.

În plus, monitorizarea dinamicii dintre diferitele niveluri de stoc din depozit este esențială pentru, pe de o parte, prevenirea acelor epuizări de stoc care crează temeri și, pe de altă parte, menținerea nivelurilor stocurilor de siguranță sub control.

WMS-urile joacă, de asemenea, un rol crucial în acest domeniu, deoarece acestea reunesc toate KPI-urile majore pentru a lua decizii corecte. In acest sens, modulul Software de analiză a lanțului de aprovizionare al Easy WMS iese în evidență.

Provocarea stabilirii nivelurilor minime de stoc

Impactul financiar al acumulării de stocuri și creșterea variabilității cererii au forțat multe companii să-și reconfigureze strategia logistică și să-și minimizeze stocul depozitat.

Acest lucru a scos la iveală limitările regulii clasice de stoc minim/maxim. Încercarea de a o adapta la o realitate din ce în ce mai complexă constă în integrarea unui software specializat de management al logisticii și în bazarea deciziilor pe date măsurabile.

Dacă doriți să vă transformați depozitul într-o instalare agilă, precisă, nu ezitați să investiți într-un WMS care să fie la înălțime. Intrați în legătură și vă vom oferi o demonstrație personalizată a Easy WMS cu toate funcționalitățile de control și management al stocurilor de care aveți nevoie.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: