Automated storage and retrieval systems boost business efficiency

Sisteme automate de depozitare și recuperare: tipuri și caracteristici

05 Oct 2022

Depozitarea automată oferă întreprinderilor procese logistice automatizate, datorită instalării echipamentelor de manipulare precum macarale stivuire, conveioare, și monorail electrificate.

Pe fondul în care Logistics 4.0 necesită operațiuni logistice mai rapide – pe lângă mai puține erori pentru a reduce costurile – sistemele automate de depozitare și recuperare (AS/RS) au devenit cea mai eficientă soluție pentru a rămâne competitivi.

În această postare, analizăm diferitele tipuri de sisteme automate de depozitare și preluare de pe piață, atât pentru cutii, cât și pentru paleți. Vom examina avantajele acestora și vom explica cum să alegeți sistemul potrivit nevoilor dumneavoastră.

Sisteme automate de depozitare și recuperare: acces direct sau depozitare compactă?

Spre deosebire de soluțiile manuale, sistemele automate de depozitare și recuperare se caracterizează prin utilizarea roboticii la efectuarea diferitelor operațiuni logistice: depozitare, expediere, transport și așa mai departe.

Sunt câteva tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare (pentru cutii și paleți), iar fiecare dintre ele poate fi clasificată în una din două categorii în funcție de faptul că oferă acces direct (cu adâncime simplă) sau depozitare de înaltă densitate (compactă) (cu adâncime dublă sau mai mult).

Depozitarea automată cu acces direct oferă accesibilitate deplină la mărfuri, eficientizând sarcinile de depozitare și picking. Între timp, depozitarea automată compactă găzduiește un număr mai mare de produse prin optimizarea spațiului depozitului.

Depozitare automată cu sistemul Pallet Shuttle

Deci, cum alegi între un sistem cu acces direct sau cu depozitare compactă? Există o serie de factori de luat în considerare, de exemplu: numărul de SKU-uri gestionate, cantitatea de unități din fiecare, spațiul disponibil, vitezele de rotație necesare și fluxurile de mișcare etc.

Tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare

În conformitate cu unitatea de sarcină manipulată și tipul de rafturi utilizat, putem distinge între următoarele sisteme automate de depozitare și recuperare.

Pentru paleți:

  • Depozitare automată pentru paleți cu macara de deservire a rafturilor. Acesta este probabil cel mai des utilizat sistem automat de depozitare și preluare pentru paleți. Poate fi implementat cu rafturi selective pentru paleți cu adâncime simplă și dublă și rafturi cu flux de paleți. Pentru a face acest lucru, o macara de deservire a rafturilor pentru paleți este instalată pe fiecare culoar și este însărcinată cu introducerea și scoaterea paleților din locațiile lor. Pe piață există diferite tipuri de macarale de deservire a rafturilor, cu dimensiuni și caracteristici diferite.
  • Depozitare cu Pallet Shuttle automată. În versiunea complet automatizată a sistemului Pallet Shuttle, o navetă autonomă intră în canalele de depozitare și plasează fiecare dintre paleți în cea mai adâncă poziție a rafturilor de mare densitate. Acest sistem mărește capacitatea de depozitare, precum și agilitatea. Există două modalități de a plasa Pallet Shuttle pe rafturi: prin intermediul macaralelor de deservire a rafturilor sau al cărucioarelor de transfer. Alegerea depinde de numărul de mișcări de intrare și ieșire, de numărul de SKU-uri și de cantitatea de paleți per SKU sau lot.

Depozitul Cistér din Alcobaça, Portugalia, folosește Pallet Shuttle cu cărucioare de transfer

Pentru cutii:

  • Depozitare automată pentru cutii cu macara miniload. Cel mai răspândit sistem automat de depozitare și recuperare pentru cutii este format din rafturi special concepute pentru depozitarea cutiilor, cu o macara miniload instalată pe fiecare culoar și însărcinată cu introducerea și îndepărtarea automată a produselor în și din locațiile lor. Partea din față a depozitului este dotată cu stații de ridicare în care mărfurile sunt aduse operatorilor automat prin intermediul unui transportor, în conformitate cu principiul produs-la-persoană.
  • Depozitare automată pentru cutii cu Shuttle System. Această soluție folosește un sistem de cărucioare de transfer spre deosebire de macaraua miniload din cazul de mai sus. Ca și în cazul configurației miniload, Shuttle System este completată și de una sau mai multe stații de preluare unde operatorii primesc și gestionează cutiile.

Este important de reținut că toate aceste sisteme pot exista împreună perfect sub un singur acoperiș. În plus, sistemele automate de depozitare și recuperare pot integra o mare varietate de elemente automate, de exemplu: transportoare, ascensoare, cărucioare de transfer, monoraile electrificate etc.

Sistem automat de depozitare și recuperare pentru cutii cu macara miniload

Avantajele depozitării automate

Implementarea unui sistem automat de depozitare și recuperare aduce numeroase beneficii logistice și anume:

  • Productivitate sporită. Echipamentul de manipulare poate funcționa 24/7, permițând fluxuri continue și neîntrerupte de mărfuri în și în afara depozitului.
  • Siguranța operatorilor și a mărfurilor. Depozitarea automată îi scutește pe operatori de a-și petrece timpul pe sarcini neergonomice, care necesită multă muncă. În același timp, manipularea automată a mărfurilor menține marfa în stare corespunzătoare, ferită de impact și accidente.
  • Controlul stocurilor. Un sistem de management al depozitelor (WMS), responsabil de identificarea și controlul stocurilor în orice moment pentru a oferi inventar în timp real, poate fi integrat cu orice sistem automat de depozitare și recuperare. Acest lucru asigură o gestionare extrem de eficientă a stocurilor și o trasabilitate completă a produsului.
  • Reduceri de costuri. Automatizarea le permite operatorilor să-și dedice timpul sarcinilor care adaugă valoare. De asemenea, cheltuielile de întreținere vor scădea, deoarece echipamentele de manipulare sunt mai puțin uzate.
  • Eficiența costurilor pentru spațiu. Spațiul de depozitare este mult mai productiv cu sistemele automate de depozitare și recuperare. Ocupând spațiul minim, acestea oferă mai mult spațiu de depozitare și rotație a mărfurilor în comparație cu soluțiile manuale standard.

Pe scurt, sistemele automate de depozitare și recuperare sunt cel mai bun pariu pentru depozitarea, pregătirea și expedierea produselor rapid, în siguranță și fără erori.

Depozitare automată pentru competitivitate

Automatizarea este indispensabilă pentru a avea un lanț de aprovizionare competitiv. Deci, cum alegeți sistemul automatizat de depozitare și recuperare care se adaptează cel mai bine cerințelor dumneavoastră logistice?

Macarale pentru deservire rafturi și rafturi pentru flux de paleți în instalația automatizată a Laboratorios Maverick

Fiecare sistem automat de depozitare și recuperare oferă o serie de caracteristici și funcții, în funcție de încărcarea unității, numărul de SKU-uri, volumul de intrări și ieșiri de mărfuri etc. Cu atâtea variabile, cel mai bine este să consultați un specialist pentru îndrumare. Un expert va analiza cu atenție caracteristicile companiei dumneavoastră pentru a veni cu cea mai bună soluție de automatizare.

Mecalux produce sisteme de depozitare și automatizează companii din toate sectoarele de peste 50 de ani. Nu ezitați să intrați în legătură. Vă vom ajuta să găsiți un sistem automat de depozitare și recuperare care răspunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră logistice.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: