M24P7 storage-buffer

Stoc-tampon: eficientizarea producției și a expedierii

05 Ian 2023

Un stoc-tampon este o zonă secționată din depozit care servește la depozitarea temporară a mărfurilor (materii prime, de exemplu). Articolele sunt plasate într-un anumit sistem de depozitare sau direct pe podea (stivuire în blocuri) pentru o anumită perioadă de timp până când sunt necesare.

Această soluție este utilizată în mod obișnuit atunci când ratele cererii și ofertei de produse nu coincid sau când unitatea acționează ca punct de întâlnire la jumătate între două procese de producție.

În această postare, vom examina cele mai populare soluții pentru crearea unui buffer de stocare într-un depozit, avantajele implementării acestei metode de lucru și cum să o automatizăm pentru a vă crește debitul.

Stoc-tampon: definiție și aplicații

Un stoc-tampon este un spațiu alocat temporar depozitării mărfurilor. Este o zonă folosită pentru a stoca materialele necesare unui proces ulterior (de exemplu, producție, expediere, ridicare sau pregătire). Amplasarea și organizarea acesteia pot varia în funcție de spațiul disponibil și de cerințele fiecărui depozit.

Cea mai răspândită aplicație a unui stoc-tampon este să găzduiască pe termen scurt mărfuri destinate unui proces de producție (materii prime, ambalaje sau produse semifabricate). Acest tip de stoc-tampon este întâlnit frecvent în instalațiile companiilor cu capacități mari de lucru sau care funcționează după metoda just-in-time, precum firmele din sectorul auto. Aceste stocuri-tampon sunt însărcinate cu furnizarea mărfurilor atunci când este cazul, pentru a evita întârzierile care ar putea întrerupe producția.

O altă aplicație obișnuită a unui stoc-tampon constă în secvențierea și organizarea produselor pentru pregătirea comenzilor și truselor sau care trebuie expediate direct. În acest din urmă caz, stocul-tampon este în mod normal situat în zona de expediere din depozit. Acolo, puteți instala și canale de flux de preîncărcare, unde comenzile rămân până când sunt gata să fie încărcate în camionul de livrare.

Cum să proiectați un stoc-tampon

Atunci când vă configurați stocul-tampon, trebuie să țineți cont de suprafața disponibilă, precum și de operațiunile care trebuie efectuate acolo. Nu numai că ar trebui să aibă o suprafață suficientă pentru depozitarea mărfurilor necesare, dar ar trebui să fie și pregătită pentru a asigura aprovizionarea continuă și la timp.

Pentru ca stocul-tampon să fie suficient de eficient, acesta trebuie să fie amplasat într-o zonă în care își poate îndeplini cel mai bine funcția, de exemplu, cât mai aproape posibil de stațiile de ridicare, docurile de încărcare sau liniile de producție (în cazul unui tampon de aprovizionare).

Rafturile pentru paleți acționează ca un stoc-tampon, furnizând producției materialele necesare

Companiile tind să depoziteze mărfuri pe podea. Cu toate acestea, în funcție de numărul de articole și de mișcări efectuate, ar putea fi o idee mai bună să se instaleze un sistem de depozitare cum ar fi rafturi pentru paleți, rafturi pentru flux de paleți, sau rafturi push-back selective. În acest fel, produsele sunt mai bine organizate, făcându-le mai ușor de localizat. Aceste soluții garantează și siguranța atât a mărfurilor, cât și a operatorilor.

Un stoc-tampon eficient trebuie să fie rapid și flexibil. Sistemul de depozitare ales trebuie să ofere o stocare adecvată și, mai presus de toate, să faciliteze operațiuni eficiente, asigurându-se că intrările și ieșirile de produse sunt rapide și au loc la momentul potrivit.

Beneficiile unui stoc-tampon

Crearea unei zone de depozitare temporară aduce următoarele avantaje:

  • Optimizarea spațiului. Tot spațiul disponibil este valorificat pentru a găzdui un număr mai mare de produse. Acest spațiu adăpostește temporar toate elementele care vor fi necesare proceselor care au loc în instalație.
  • Proximitate și coordonare. Stocul-tampon este perfect coordonat și conectat cu celelalte zone de lucru în care sunt efectuate procese precum colectarea, pregătirea și expedierea. Acest lucru face producția și expedierea mai rapide.
  • Disponibilitatea mărfurilor. Depozitarea în avans a materialelor necesare unui proces are ca rezultat o disponibilitate totală, prevenind astfel întârzierile și întreruperile.
  • Productivitate mai mare. Valorificarea la maximum a spațiului disponibil și garantarea aprovizionării pentru diferitele procese care se desfășoară în ritm în depozit înseamnă o productivitate crescută.
  • Reducerea erorilor. În stocul-tampon, produsele sunt organizate în ordinea în care vor fi necesare. Acest lucru minimizează greșelile și eficientizează aprovizionarea.

Automatizarea unui stoc-tampon

Una dintre cele mai utilizate soluții pentru crearea unei zone de depozitare temporară de succes este automatizarea. Benzi transportoare, sisteme automatizate cu rafturi pentru flux de paleți și sisteme automate de depozitare și preluare (AS/RS) pentru paleți și pentru cutii (depozite miniload) oferă o mare flexibilitate și agilitate, pe lângă creșterea productivității.

Automatizarea este o soluție eficientă pentru crearea unui stoc-tampon

Automatizarea asigură fluxuri neîntrerupte de mărfuri oriunde este necesar. Mișcările de mărfuri consumă o mare parte din timpul operatorilor. Prin urmare, efectuând acest lucru în mod automat cu ajutorul macaralelor, benzilor transportoare și/sau navetelor, se reduce manipularea manuală a încărcăturii, îmbunătățind astfel siguranța depozitului.

Mai mult, deoarece totul este automatizat și digitalizat printr-un sistem de management al depozitului, întreaga trasabilitate a produsului este garantată și puteți monitoriza mărfurile disponibile în timp real.

Implementarea stocului-tampon: povești de succes

Multe companii recurg la stocuri-tampon pentru a depozita produsele utilizate în anumite procese. Un stoc-tampon eficient valorifică suprafața disponibilă pentru a depozita produsele necesare și a îndeplini scopul pentru care a fost conceput.

La Mecalux, avem o vastă experiență în dezvoltarea acestor tipuri de soluții logistice pentru afaceri din toate sectoarele industriale. Să aruncăm o privire către două exemple de succes cu automatizarea ca numitor comun. Beneficiile lor: debit crescut și fluxuri de mișcare controlate:

  • Luís Simões. Acest furnizor de logistică renumit a pus în funcțiune un centru logistic în Spania, iar compania noastră l-a echipat cu o unitate de rafturi și sistemul automat tip navetă de paleți (Pallet Shuttle) cu vagoane de transfer. Această unitate servește ca un stoc- tampon însărcinat cu organizarea, secvențierea și programarea comenzilor pregătite pentru distribuție.
  • Yamazaki Mazak Marea Britanie. Am instalat un depozit automatizat în uzina de producție a acestui producător de utilaje industriale din Worcester, Marea Britanie. Acest spațiu adăpostește temporar părți proaspăt vopsite până când acestea sunt uscate. Soluția a fost concepută pentru a găzdui produsele de care compania are nevoie și pentru a garanta că acestea intră și părăsesc producția la momentul potrivit și fără întârziere.
Depozitul automatizat al Yamazaki Mazak, unde piesele proaspăt vopsite sunt uscate într-un stoc-tampon de depozitare

Dacă intenționați să configurați un stoc-tampon în unitățile dvs. logistice, nu ezitați, contactați-ne. Echipa noastră tehnică va fi bucuroasă să vă ajute să găsiți cea mai potrivită soluție pentru nevoile dumneavoastră, adaptată la caracteristicile și operațiunile unității dumneavoastră.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: