Automation helps businesses to boost productivity and provide more agile and efficient customer service

Tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare

10 Oct 2022

Explicarea sistemelor automate de depozitare și recuperare prin exemple practice este probabil cea mai bună modalitate de a înțelege cum funcționează și cum contribuie la optimizarea sistemelor logistice ale unei companii. De multe ori, sistemele automate de depozitare și recuperare (AS/RS) sunt soluția ideală atunci când o afacere necesită un nivel ridicat de activitate logistică. Fluxuri de mărfuri mai agile, productivitate crescută, procese mai sigure, control îmbunătățit al stocurilor și o reducere semnificativă a erorilor sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii ale avantajelor automatizării depozitelor. 

Un clar exemplu de instalație automatizată este unul în care transportul, depozitarea și gestionarea mărfurilor sunt robotizate și digitizate. Cu alte cuvinte, aceste depozite folosesc macarale pentru stivuire paleți, sisteme miniload, transportoare, și/sau alte tipuri de echipamente de manipulare, cum ar fi Pallet Shuttle. Toate aceste soluții sunt gestionate de software (în mod normal, un sistem de management al depozitului). 

La Mecalux, avem o vastă experiență în construirea diferitelor tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare pentru afaceri din întreaga lume. Acestea includ diverse soluții, cum ar fi AS/RS cu rafturi de paleți compacte și cu adâncime simplă, sisteme de miniload pentru cutii, depozite frigorifice și instalații rezistente la cutremur. Mai jos sunt primele 5 sisteme automate de depozitare și recuperare ale grupului Mecalux:

Exemplul 1: una dintre cele mai mari clădiri autoportante din Europa

Hayat Kimya s-a bazat pe Mecalux pentru a-și construi unitatea din Turcia, una dintre cele mai mari de tip AS/RS pentru paleți din Europa. Depozitul acestui producător lider pe piața eurasiatică a produselor de igienă și curățare măsoară 120 m lungime, 105 m lățime și 46 m înălțime. 

Deoarece acest AS/RS este un depozit autoportant, rafturile în sine formează structura clădirii. Aceste tipuri de depozite sunt mai economice și oferă o capacitate de depozitare mai mare. În plus, deoarece instalația a fost construită într-o zonă cu activitate seismică puternică, a fost crucial să se consolideze structura. Prin urmare, s-au folosit 10.000 de tone de oțel (inclusiv peste 2.000 de tone de armătură extraseismică).

Cu spațiu pentru a găzdui 161.000 de paleți, compania și-a centralizat volumul mare de comenzi într-o singură unitate, complet automatizată. Aici, 15 macarale pentru stivuire mută în medie 6.500 de paleți de intrare și 7.000 de paleți de ieșire, urmând instrucțiunile de la Easy WMS, sistemul de management al depozitelor al companiei noastre. De asemenea, centrul logistic este conectat la cele trei fabrici de producție Hayat Kimya prin intermediul unor tuneluri înălțate dotate cu benzi transportoare și ascensoare.

Tarik Demiryakan, șef logistică la Hayat Kimya, spune: „Am investit masiv în acest depozit și suntem foarte încântați că realizăm o recuperare imediată a investiției noastre. Am economisit o mulțime de bani prin închiderea depozitelor externe și prin crearea unui centru centralizat care ne-a permis să eliminăm transportul între diferite locații.”

 

Exemplul 2: AS/RS cu Pallet Shuttle pentru a gestiona 110.000 de tone de cartofi prăjiți congelați

Bem Brasil, un producător de cartofi prăjiți pre-gătiți congelați, a ales grupul nostru pentru sistemul Pallet Shuttle. Cu acest tip de sistem automat de depozitare și recuperare, o macara de stivuire poziționează o navetă motorizată la începutul canalului de depozitare în rafturi. Naveta intră automat în canal și scoate sau depune paleții.  

Depozitul Bem Brasil folosește acest sistem pentru a depozita peste 33.000 de paleți cu materii prime utilizate în procesele de producție și cu produse finite gata de expediere. 

Această unitate este, de asemenea, autoportantă, cu trei coridoare lungi de 143 m și o unitate de rafturi de 25 m înălțime. Deoarece depozitează alimente congelate, acest depozit este și un depozit frigorific, funcționând la o temperatură constantă de -30 ºC. João Emílio Rocheto, președintele și directorul general al Bem Brasil, explică că sistemul Pallet Shuttle este ideal pentru reducerea consumului de energie necesar pentru a genera aer rece: „Operațiunile sale robotizate ne-au ajutat să reducem costurile cu energia pe care o folosim, să îmbunătățim condițiile de lucru pentru angajați și să creștem eficiența manipulării și conservarea bunurilor noastre.”

Depozitul autoportant automatizat al Bem Brasil cu sistemul Pallet Shuttle deservit de macarale de stivuire

Exemplul 3: un AS/RS pentru cutii care crește productivitatea cu 25%

Producătorul francez de scule SAM Outillage și-a modernizat complet instalația din Saint-Etienne, transformându-și depozitul supraîncărcat și învechit într-un centru care valorifică fiecare centimetru și și-a mărit capacitatea. AS/RS din exemplele de mai sus a mutat mărfuri paletizate. Acest caz implică un sistem automat de depozitare și recuperare pentru piese mici organizate în cutii. 

Acest sistem miniload este alcătuit din 3 coridoare cu lungimea de 40 m cu rafturi dublă adâncime. Cutiile sunt preluate și așezate pe rafturi de macarale miniload de stivuire (asemănătoare cu cele folosite pentru paleți dar mai mici). Această configurație îi permite lui Sam Outillage să depoziteze până la 20.000 de cutii, deci este o soluție perfectă pentru depozitare compactă. Acest lucru este dovedit de faptul că compania depozitează acum 80% dintre SKU-urile sale în AS/RS pentru cutii. Mai mult, cu agilitatea adusă de automatizare, firma a înregistrat o creștere de 25% a productivității în toate operațiunile sale și își poate livra comenzile în doar 24 de ore. 

Noul sistem automat de depozitare și recuperare pentru cutii de la SAM Outillage este gestionat de Easy WMS, WMS-ul companiei noastre, care se adresează diferitelor domenii de lucru: primirea mărfurilor, personalizarea produselor, kitting, pregătirea comenzilor și expedierea.

Productivitatea operațională a SAM Outillage a crescut cu 25% cu AS/RS pentru cutii

Exemplul 4: combinație de Pallet Shuttle/cărucioare de transfer care gestionează 4.000 de comenzi pe zi

În cooperare cu Grupul Mecalux, operatorul logistic Luís Simões a construit un depozit automatizat dotat cu sistem Pallet Shuttle cu cărucioare de transfer și gestionat de Easy WMS. Spre deosebire de Pallet Shuttle cu macara de stivuire, văzut mai sus în exemplul Bem Brasil, această versiune cu cărucioare de transfer oferă o mai mare agilitate și viteză fluxurilor de mărfuri. De ce? În loc ca o singură macara de stivuire să se ocupe de toate nivelurile de depozitare, pe fiecare nivel este instalat un cărucior de transfer, înmulțind numărul de cicluri pe oră. 

În cazul lui Luís Simões, două cărucioare de transfer au fost amplasate pe fiecare nivel de depozitare pentru a dubla debitul și a garanta operațiuni non-stop în timp ce se efectuează întreținerea preventivă. Această unitate servește ca un tampon, organizează, ordonează și programează peste 4.000 de comenzi zilnice pentru toate tipurile de afaceri, în principal în sectoarele alimentare, băuturi, parfumuri, cosmetice și retail. 

Deoarece acesta este un sistem de înaltă densitate, suprafața disponibilă a fost optimizată. În acest sens, managerul de logistică și inovare, Rui Simões, notează: „În mod clar, eficiența noastră operațională s-a îmbunătățit semnificativ. Pentru a depozita atât de mulți paleți cât avem noi, am avea nevoie de 9.000 m² de spațiu. Dar, cu depozitul automatizat, ocupăm doar 6.500 m².”

 

Exemplul 5: depozit automatizat pentru o firmă de furnituri medicale pentru a face față creșterii activității pe fondul COVID-19

Multinational Intersurgical, care proiectează, produce și distribuie dispozitive medicale pentru îngrijirea respiratorie, a înregistrat o creștere cu 50% a fluxurilor sale din depozite odată cu pandemia de coronavirus. În cele din urmă, a reușit să distribuie un milion de aparate respiratorii spitalelor din Lituania în timp record. Secretul său pentru a face acest lucru rapid și fără erori? Fiind echipat cu un sistem logistic flexibil și operațiuni 24 de ore din 24, datorită automatizării oferite de sistemele de depozitare ale Grupului Mecalux. 

Recent, Intersurgical a deschis una dintre cele mai mari unități din țările baltice din Lituania, ca urmare a strategiei sale de centralizare logistică. Cu o capacitate de 50.400 de paleți, depozitul automatizat cuprinde opt culoare cu o lungime de 121 m, cu rafturi cu adâncime dublă de 30 m înălțime. Această configurație de înaltă densitate înseamnă că rafturile pot găzdui doi paleți pe același nivel de depozitare, unul în spatele celuilalt. Pentru a accesa paletul poziționat mai departe, macaraua de stivuire încorporează furci telescopice.

Automatizarea a fost, de asemenea, decisivă pentru îndeplinirea uneia dintre cerințele esențiale ale logisticii farmaceutice și ale managementului produselor de îngrijire a sănătății: asepsia (fără contaminare). Sistemele logistice automatizate împiedică operatorii să manipuleze manual mărfurile. În plus, trasabilitatea produsului oferită de Easy WMS face posibilă monitorizarea în timp real a mărfurilor – din momentul în care sosesc de la producție până la expediere – ceea ce este fundamental atunci când aveți de-a face cu produse pentru săli de operație și spitale.

Depozitul automat al Intersurgical din Lituania este alcătuit din opt coridoare lungi de 397 de picioare, cu rafturi cu adâncime dublă pe ambele părți

Automatizarea, cheia pentru o logistică eficientă

Implementarea tehnologiei si roboticii in procesele logistice a devenit o necesitate atunci când vine vorba de gestionarea sistemelor logistice ale companiilor cu volum mare de activitate. 

În cazul în care credeți că compania dumneavoastră ar putea beneficia de automatizare – indiferent de produsul pe care îl manipulați sau de sectorul în care vă desfășurați activitatea – intrați în legătură. Avem peste 50 de ani de experiență în a ajuta companiile să găsească sistemul automat de depozitare și recuperare care răspunde cel mai bine nevoilor lor logistice.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: